Sammanställning av de senaste nyheterna om klubbens aktiviteter, oavsett vilken sort de råkar vara.
Senaste Nytt:
Fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
Promenaden går genom Kristineberg ner mot Hornstulls strand bort mot Pampas och Augustendals 4H gård som är ett fint ställe att återvända till. Där tar vi fram våra medhavda mackor. Kaffe och gott kaffebröd finns att köpa.
Varmt välkomna!
Inger
Världsartisten Hayati Kafé hörs på scener över hela Sverige men just i kväll gästar han pråmen med sin unika röst och sin breda repertoar. VI får höra allt från evergreens från the American Songbook till Cornelis Vreeswijk och mycket annat. Vid pianot vår egen huspianist Leo Lindberg och på bas hör vi Kenji Rabson.
Baren öppen från kl. 18.00 där vi serverar läckra tunnbrödsrullar med rökt lax, rostbiff eller vegetariskt. Öl och vin och alkoholfritt till medlemspriser. Vi räknar med mycket folk så var ute i god tid med anmälan men allra senast söndag 24 september till Marianne Hühne von Seth, marianne@huhne.se eller telefon 070-749 28 10. Obs: kontrollera att du får bekräftelse på att din anmälan är mottagen.
Vi går Birger Jarlsgatan och stannar vid Åmells konsthandel för att titta på Bruno Liljefors utställningen. Vidare mot Engelbrekts plan ,och ett besök på KUNGLIGA BIBLIOTEKTET. Vi vandrar sen in i KUNGLIGA HUMLEGÅRDEN och fikar i den lilla köks/kålgården i parken. Medtag sittunderlag!
Väl mött! Ulrika 073 5980408
Kvällens värd och fotograf: Larsa
Jazzkväll på Nordens Ljus med Jonas Kullhammar.
Husbandet leds som vanligt av Leo Lindberg piano (som under sommaren spelat på Skansens jazzkvällar ). Med sig har han Kenji Rabson på bas och Moussa Fadera på trummor. En trio som ofta spelat ihop och är kända för en högklassig jazz.
Kvällen gästmusiker är Jonas Kullhammar på tenorsaxofon, en supermusiker och kompositör inom svensk jazzmusik. Sedan 1994 har Kullhammar medverkat på över 200 skivinspelningar och har fått många utmärkelser och priser, bland annat grammisnomineringar, jazzkatter, norskt Spellmannpris och Django d’or.
Baren är öppen och serverar både dryck och lite matigare tilltugg. Föranmälan till Inga, mejladress hilda.berg@telia.com eller telefon 070-572 38 28 , både för medlemmar och medföljande gäster, som betalar 100 kronor.
Välkomna!
Exklusiv visning på Liljevalchs kl. 17.00
därefter middag på Blå Porten kl. 18.00
Liljevalchs
” Jag vill fästa blicken vid den lilla världen, de små ögonblicken som ju är själva livet”, säger konstnären Karin Broos vars verk säljs till svindlande priser. Vi har bokat en egen guidad visning för max 20 personer där vi får lära känna Karin Broos måleri i den stora utställningen Svart Sol som hade vernissage i helgen. Priset för visningen är 125 kronor. Gäst kan endast tas med i händelse det finns platser kvar efter anmälningstiden har gått ut. Vi har bokat långbord kl. 18.00 på legendariska Blå Porten där vi sitter i trädgården, eller inomhus i den klassiska nyrenoverade restaurangen om vädret skulle komma på sämre tankar.
Kvällens värd Marianne förbokar maten, välj mellan Blå Portens båda klassiker lammfärsbiffar med färskpotatis (178 kr) eller inkokt lax med fransk potatissallad (195). Finns även vegetariskt alternativ, ange ditt val vid bokning. Var och en beställer vin eller annan dryck på plats, liksom kaffe och eventuell dessert. Det finns möjlighet att anmäla sig till middagen klockan 18 även om du inte deltar i visningen på Liljevalchs.
Obligatorisk föranmälan till både visning och/eller middag
senast fredag 9 juni kl. 14.00, mejla marianne@nordensljus.se eller telefon/sms 070-749 28 10.
OBS! Endast för medlemmar och medföljande gäster.
Jazzkvällen ”Sista Tisda’n” blir en MÅNDAG 29/5 kl. 19.00
Vår egen jazzpianist Leo Lindberg med trio sätter sig än en gång vid pianot. Den här gången har han lockat en av våra mest hyllade jazzsångerskor över landgången. Christina Gustafsson har kallats ”en jazzens vårvind” och utmärkelserna har regnat över henne. Detta blir hennes första framträdande på pråmen, missa inte. På bas hör vi Jon Henriksson och på trummor Jonas Bäckman.
Föranmälan till Marianne, epost marianne@nordensljus.se eller telefon 070-7492810. Tänk på att vara i ute god tid så att vi kan handla hem något gott att äta för de hungriga. Baren är förstås också öppen. Välkomna till en jazzig fullträff, chansen kommer kanske aldrig tillbaka.
I torsdags var vi närmare 40 medlemmar som umgicks, åt och drack i restaurangen innan vi bänkade oss i galleriet för att lyssna på den bästsäljande författaren Catharina Ingelman-Sundberg, som skriver feel-good-deckare om den omåttligt populära Pensionärsligan. Catharina berättade målande om sin noggranna research inför varje bok, bland annat hur hon lyckades beveka Grand Hotel att släppa in henne en hel helg för att insupa miljö inför en av böckerna. Det blev rusning till försäljningsbordet med signering innan kvällen var slut.
Tisdagen den 16 maj kl.18.00
Ikväll får Ljuset en celeber gitarrist på besök. Det är ingen mindre än Mikael Ramel, en artist som varit verksam som både musiker och underhållare ett halvt sekel, ofta med eget band. Här hos oss på Ljuset får vi njuta både av hans gitarrspel och sång. Lättare förtäring och dryck, gärna föranmälan till kvällens värd Inga Berg-Johansson, mail hilda.berg@telia.com eller telefon 070-572 38 28
Torsdagen de 11 maj kl. 19.00
En härlig nostalgikväll med stort coverband och massor av låtar vi kan sjunga med i medan vi löser ett Beatles-quiz med fina priser. Kvällens värd är Pia Holm-Johansson, anmälan till henne på mailadress pia.nordensljus@gmail.com eller telefon 070-302 68 05. Info i nästa nyhetsbrev om mat och dryck. BS! Endast för medlemmar och medföljande gäst (som betalar 100 kr)
Torsdagen den maj 4 kl. 17:30
Vi börjar med något gott att dricka och minglar i baren. Sen äter vi rostbiff, charkuterier och en god potatissallad och umgås i glada vänners lag innan det blir dags att ta plats för att lyssna på kvällens gäst bästsäljande författaren Catharina Ingelman-Sundberg (kl.18.30). Hon berättar om sina böcker om pensionärsligan och Catharina har också med en trave böcker till försäljning och signering. Ingen gästavgift denna kväll, så ta med en vän som du tror kanske vill bli medlem. Kvällens värd är Pia Holm-Johansson, anmälan till henne på e-mail pia.nordensljus@gmail.com eller telefon 070-302 68 05. Obs: föranmälan obligatorisk på grund av regelverket kring alkoholtillståndet. Obs! endast för medlemmar och medföljande gäst.
Vi kommer att guidas runt i Årsta av Mona och Elisabeth som bor i Årsta. Vi promenerar efter Årstaviken och besöker bl a Årsta torg som är kulturminnesmärkt. Vi avslutar vandringen med lunch på restaurang Hjälmaren. Pensionärspris för dagens rätt är 110 kr.
Varmt välkomna!
En busslast förväntansfulla medlemmar med gäster klev ombord på bussen på Cityterminalen och vår trevliga chaufför Daniel styrde tryggt och lugnt mot Karlstad där en ljuvlig lunch stod framdukad på restaurang Matbruket. Sedan väntade Lars Lerin på Sandgrund där han tillsammans med Amelia Adamo tog plats på scenen för ett mycket personligt samtal om konst, livet och hur vardagslivet ser ut hemma på Hammarö med maken Junior och de fyra barnen. Vi var många som köpte böcker (visste ni att Lars Lerin skrivit och/eller illustrerat fler än 50 böcker?). Sedan njöt vi av de fantastiska målningarna, bland annat från Lofoten, i konsthallen. En stund i solen med ett glas rosé denna sommarvarma dag fick avsluta en härlig dag.
Tisdagen den 25 april 2023 kl. 19.00
Sista tisda´n, det betyder som vanligt att vår stjärnpianist Leo Lindberg med band spelar stans bästa jazz ombord på pråmen. Kvällens lineup: Leo Lindberg, piano, Eskil Larsson, saxofon, Björn Lundén, bas och Henrik Jäderberg, trummor. Öppet för jammare att hoppa in under kvällen. Baren är öppen från kl. 18.00, lättare tilltugg. Medlemmar gratis, gäster och allmänhet 100 kronor.
Musikvideo:
Torsdagen den 13 april kl. 19.00Hayati kommer tillsammans med pianisten Carl Orrje och basisten Patrik Boman att ta oss med på en resa i det närmaste jorden runt med smakprov på alla de genrer han behärskar till fulländning. Det blir förstås också låtar från the American songbok liksom lite svenskt, visste ni att Hayati är en förnämlig Cornelistolkare? Obs: detta evenemang annonseras i Mitt i Kungsholmen på lördag och då räknar vi med rusning. Så var steget före om du vill vara säker på plats. Medlemmar gratis, deras gäster 100 kronor, allmänheten 150 kronor. Anmälan till marianne@huhne.se telefon 070-7492810 glöm inte meddela om du vill äta och/eller dricka något gott. Vi kommer att ha catering denna kväll.
Jazz på Ljuset. Leo Lindberg med Emmalisa Hallander
I kväll får vi möta stjärnskottet Emmalisa Hallander, jazzsångerska som i dagarna ger ut sitt första album. Hon är ny, spännande sångerska på Stockholms jazzscen som tar sig an jazztraditionen med värme och autenticitet. Hon har en närvaro som fångar och berör, och hennes förmåga för scat-singing påminner oss om rösterna av giganter som Ella Fitzgerald och Anita O’Day. Kvällens lineup: Leo Lindberg, piano. Björn Lundén, bas, och Jojo Djeridi, trummor. OBS: ÄNDRING. Restaurangen stängd, baren öppen från kl. 17.00 med förstärkt barmeny. Drop in till föreställningen, medlemmar gratis, gäster 100 kr.
Torsdag 23 mars kl. 19.00
Touch är något så ovanligt som en grupp med en alldeles egen stil som spänner över många genrer. Underfundigt, roligt och medryckande. Och på slutet kan det finnas en chans till en liten svängom för den som vill. Ulla Carin Nyquist är en arvtagare till vår svenska vistradition och står för musikalitet, lekfullhet och stridbarhet genom årtionden. Ikväll sjunger hon tillsammans med Tessan Milveden, ackompanjerade av Christer Langborn gitarr och Magnus ”Mankan” Marcks kontrabas. Det blir mycket bossa, blues, ballader och tango. I pausen något gott att dricka förstås. Öppet i restaurang och bar från kl. 17.00, anmälan till kvällens värd Marianne på boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810
Torsdag 9 mars kl. 17.00 Ciao Italia Paolo spelar gitarr och sjunger så smäktande att vi inte kan låta bli att sjunga med i pärlbandet av italienska godingar. Restaurangen serverar italienska meny kvällen till ära:
Varmrätt: Rigatoni bolognese
Dessert: Citronpannacotta, bär, kaksmulor
Menypris: 235 kronor, dryck tillkommer
Baren öppnar kl. 17.00 Månadens konstnärer Gunnar Haller och Anders Tessing visar och presenterar sina verk kl. 17.30 innan vi sätter oss till bords kl. 18.00. Anmälan senast 4 mars till kvällens värd Pia, pia.holmjohansson@gmail.com eller telefon 070-3026805 Obs: Alla hittills anmälda ska ha fått bekräftelse från Pia. Saknar du den, kontakta Pia. Obs! Endast för medlemmar.
FULLBOKAT
Cornelis Vreeswijk tolkas
av Claes Janson och Leo Lindberg.
Leo Lindberg Trio består ikväll av pianisten Leo Lindberg, jazz- och vissångaren Claes Janson och basisten Ove Gustafsson. Publiken kommer också att få höra minnen och återblickar på Cornelis liv och leverne. Skivförsäljning och signering efter föreställningen. Restaurang från kl. 17 och bar från kl. 18. Väntelista: boka@nordensljus.se eller ring Marianne, 070-749 28 10 Medlemmar gratis, medföljande gäst 100 kr, allmänhet 190 kr.
FULLBOKAT
Tro det eller ej, men också denna andra och sista Corneliskonsert är fullbokad, med väntelista. Alla ni som fått platser, tänk på att lämna återbud om ni, hemska tanke, skulle få förhinder, så får någon annan chansen.
Tisdag 21 februari kl. 18.00
Författaren och journalisten John Erlandsson har skrivit biografin Boken om Beck. I kväll äntrar han pråmen för att berätta om författarna Maj Sjöwall och Per Wahlö som skrev historia med sina samhällskritiska polisromaner om kommissarie Martin Beck. Författaren säljer och signerar sin bok under kvällen.
Maj Sjöwall var också en älskad och mycket aktiv medlem på Nordens Ljus och vi passar på att hylla henne denna kväll. Medlemmar är välkomna att berätta om Maj Sjöwall och vad hon betydde för vår klubb. Restaurangen stängd, baren är öppen från klockan 17.00 för inmundigande av dryck och matiga tilltugg. Program och förtäring i baren och i galleriet. Medlemmar gratis, gäster 100 kr. Föranmälan nödvändig till kvällens värd Inga Berg-Johansson, e-post hilda.berg@telia.com
Promenadgänget träffas vid busshållplats Filmhuset (72,76 och 4 till Radiohuset) kl 11.00. Därifrån promenad över Gärdet till skogen på andra sidan. De som vill kan ta med något att äta och dricka men det går också att köpa kaffe och smörgås på ett café vi passerar. Alternativt äta lunch på Filmhuset. Välkomna hälsar Marianne Hildebrand telefon 070 636 8086.
Lyssna här på ett litet utdrag ur kvällens repertoar: Tryck här
Inställt pga för få deltagare
LA-kvartetten spelar medan vi umgås.
För oss som var med på adventsmyset i december är LA-kvartetten redan välkänd. Det är nämligen våra julfavoriter Alvar och Nissarna som nu dyker upp med ny repertoar och vi hälsar dem välkomna tillbaka. Det går bra att bara droppa in, men krögaren blir glad för föranmälan så att baren kan vara lagom laddad med mackor och annat gott. Anmälan till boka@nordensljus.se. Eller ring 070-5723828 (Inga)
Sista Tisda’n 31 januari kl. 19.00
Vår huspianist Leo Lindberg har lyckats fånga in Sveriges kanske främste Cornelistolkare, Claes Janson, som nu gästar pråmen med sina tolkningar av Cornelis älskade musik, som både han och Leo Lindberg förevigat på CD-skivor, som denna kväll finns att köpa och få signerade av artisterna.
Denna kväll är öppen för extern publik (som alla jazzkvällar), så tips till medlemmar: boka plats i god tid på boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810, Marianne. Allmänhet betalat 150 kronor , medlemmar gratis och medföljande gäster betalar 100 kronor. Restaurang och bar öppna, meddela i anmälan om du också önskar äta före spelningen
och går över Karlbergs slott till Sven Harrys vid Vasaparken och ”Kraftverk – hantverk i en ny tid”.
Inträde 100 kr. Det är en 10 minuter lång visning kl.12.00 vi försöker hinna till den. Om vädret tillåter intar vi medhavd matsäck i Sinnenas park strax bredvid museet. Annars går vi över till Ritorno på andra sidan Vasaparken.
Varmt välkomna!
Tisdagen den 29 november kl. 19.00 är det dags är igen.
Husbandet under ledning av Leo Lindberg, en av svensk jazz stora på piano, laddar för en oförglömlig kväll i jazzens tecken. Med sig har han Björn Lundén, en virtuos på bas, och Jojo Djeridi, likaledes suverän på trummor. Tillsammans levererar de en jazz på en nivå som det är bara att njuta av, med stil, rytm och hög musikalitet. Men inte nog med det. Kvällen rymmer också en gäst nämligen William Nilsson på gitarr, en jazzmusiker av det nya gardet, som fått fin mottagning vid sina spelningar. Under kvällen är det också öppet för musiker som vill jamma med Husbandet.
Baren är öppen lättare måltid serveras. Medlemmar gratis, gäster och allmänhet 100 kronor.
Kvällen inleddes med information om Nordens Ljus och kopplingen mellan Nordens Ljus och Olle Adolphson av Inga Berg – kvällens klubbmästare
Det var en fin kväll som Jan och Robert bjöd på med berättelser, anekdoter musik och sång och applåderna var många .Boken Trubbel – som Jan hade med sig – fick en ”strykande” åtgång.
Här är några filmklipp från kvällen:
Tisdagen den 25 okt. fick Leo Lindbergs trio storfrämmande. Hayati Kafé var i högform och gladde åhörarna med amerikanska klassiker som ”I’ve got you under my skin”. Lite Cornelis blev det också utrymme för. Hayati berättade också att han faktiskt varit Cornelis manager en gång i tiden.
Kvällens värd och fotograf Larsa.
Promenadgänget på vift till Gustavsberg fredag 28 oktober
Samling kl. 10.50 obs ändring av veckodag vid bussterminalen för Värmdöbussarna på Slussen, buss 474 till hållplats Vattenhjulet i Gustavsberg. Bussen avgår 11.02. Väl framme kommer Carola Stuart, som redigerat boken GUSTAVSBERG SOM FÖRSVANN – OCH KOM IGEN att guida oss i de gamla porslinskvarteren. Lunch/fika i det trevliga caféet Tornhuset i Hamnen. Därefter besök på Porslinsmuseet, entré 100 kronor. Bussar tillbaka till Slussen går var tionde minut. Välkomna, hälsar Lena Wollin.
Det blev en oförglömlig kväll med musiker som ansträngde sig till det yttersta för att ge oss en häftig musikupplevelse. Leo Lindberg, Björn Lundén och Jonas Bäckman är en trio som är samspelta och leverera en jazz på hög nivå. Lägg därtill Axel Mårdsjös nyanserade och sköna altsax så blev det en fantastisk jazzkväll. Publiken, ett 30-tal personer, var entusiastisk. Applåder, visslingar och bravorop hördes hela tiden. Senare på kvällen ville några jammare också vara med och spela; Bosse Skuba piano och Per-Ola Gadd bas.
Nordens Ljus Jazzkväll med Husbandet under ledning av pianisten Leo Lindberg.
Gästmusiker denna vecka är Amanda Sedgwick på altsaxofon. En lysande saxofonist som sedan flera år gjort sig ett namn som både solist, bandledare och kompositör på den svenska jazzscenen. Hon har spelat med många stora jazzmusiker både i Sverige, USA och Nederländerna.
I Husbandet spelar Björn Lundén bas och Albin Eklund trummor.
Det kommer att bli en minnesvärd kväll!
Efter konserten är det öppet för jammare att spela med.
Soppa serveras i baren från 18.00. Gästavgift 100 SEK. Alla är välkomna!
Lelle hade tagit paus från målandet (och pingisen) och samlat ihop ett härligt gäng gamla rockrävar. Spelade och berättade om sitt halvsekel i den dansanta allmänhetens tjänst.
– Jag är så lycklig över att ha varit med alla dessa härliga år, skrattade han och räknade in what a day for a daydream!
Vill ni se och höra hur det lät? KLICKA HÄR eller på bilden!
Husbandet spelade under ledning av Leo Lindberg piano, Lars Ekman bas och Jonas Björkman trummor. De inledde med en svängig version av ”Almost like beeing in love” där Erik fick möjlighet att briljera med sitt trumpetspel. Kvällen fortsatte i samma stil med häftigt och engagerat spel av alla i bandet.
Efter pausen var det dags för kvällens många jammare att hoppa in. Speciellt roligt var det att få lyssna till Louise Palmstierna som sjöng en känslig version av ”My Funny Valentine”. Övriga jammare var Esa Falkenroth sopransax, Hampus Adami trombon, Joel Forsberg piano, Jakob Lif trummor och Erik Kjellberg piano.
Kvällen avslutades av husbandet med Duke Ellingtons ”Cotton Tail”.
Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
Kvällens Jammare var Albin Eklund trummor, Jacob Sandberg bas och Martin Bender piano.
Nu återgår vi till att ha jazzkvällarna ”Sista Tisda’n” på tisdagar och nästa tillfälle är den 26 april. Välkomna då.
FULLT PÅ LJUSET blev det när en Trio med Blues kastade loss. En uppskattad repertoar av klassisk hårdblues till smäktande toner från PEO Sjöströms slidegitarr, Mats Qwarfordts munspel och Mona Johanssons syndiga stämma. Den bakade soulpotatisen tog slut i Baren, medan ölen flödade.
Det kommer mera blues under april!
TIDIGARE EN KYLIG torsdagskväll bjöd Marianne Hühne von Seth in Karin Alfredsson för ett barsnack på Ljuset. En bokintresserad publik fick ett upplyftande avbrott från Putin-& pandemidepp när Karin, bland mycket annat, berättade om sin bok ”En rysk gentleman” och deckarhjältinnan Ellen:
”I Sankt Petersburg finns Masjenka som, efter ett långt liv i samhällets utkant, utblottad flytt till sin nya kärlek, läkaren och gentlemannen Oleg. Men någonting är allvarligt fel. Korruption och förljugen kvinnosyn leder till brutalt våld med oväntade konsekvenser och Masjenka förstår så småningom att burar kan byggas även av rosor och champagne.”
PREMIÄR för vårens gitarrträffar ägde rum den 23 februari på Nordens Ljus. Inga Berg hälsade alla välkomna. Göran Engdahl presenterade därefter Jacob Kellermann som var kvällens solist, ackompanjerad av pianisten Asuka Nakamura.
Den av pandemin kullturellt utsvultna publiken fick njuta av To the edge of dreams av Toru Takemitsu, Somewhere over the rainbow av Harold Arlen och Julia Florida av Augustin Barrios
Därefter spelade Federica Persson och Oliver Åhslund Tango svit, sats 2 av Mauro Guiliani och Variazion Op. 130 av Mauro Guiliani
På nästa gitarrträff den 15 mars får vi lyssna till Oscar Axerup.
Efter pausen kom några jammare:
Arvid Ullander på bas
Camilla Johnson som med sin sköna stämma sjöng ”Tenderly”
Kvällens värd och fotograf Larsa.
Det var förhandsvisning av februari månads utställare konstnärerna Lynn Gustavsson och Pontus Reuterswärd. Monica introducerade konstnärerna.
Krögarna serverade Ansjovis-och västerbottenostspäckad lax med dill- och vitvinssås och Citroncremepaj med hallonsås och vispad grädde. Det smakade gott.
Därefter spelade Jacks katter – och det ”dansades”. Det blev en mycket trevlig kväll.
I baren arbetade Anders och Terje och Inga och Olle.
Bilderna har tagits av Inga
Kerstin Heikenfeldt berättar om sin resa vandring på Annapurna panorama route i Himalaya. Vi var ca 27 personer som ”bänkade” oss för att följa med på Kerstins vandringsresa på panorama route i Himalaya.
Det var 5 kvinnor i åldern 65-70 som begav sig på detta äventyr följt av en kvinnlig guide och även kvinnliga bärare vilket uppmärksammades av andra vandrare. Vi fick även reda på att bärarna får ha 30 kg i packningen som de bär åt resenärerna,
Kerstin visades oss fantastiska bilder på hängbroar, trappor som som skulle klaras av, övernattning i härbärge/tehus och vackra naturbilder.
De vandrade ca 5-6 timmar per dag och vädret var varmt när solen kom fram ca 25-26 grader men på kvällen var det kallt ca 5-10 grader både ute och inomhus. Duscha fick de ofta göra i kallvatten då varmvattnet var begränsat på ”tehusen”.
Sista etappen startade dem redan 04.30 för att sen se solen gå upp på 3210 meters höjd i ”Poon hill”. Sen var det bara att ta sig ner till 1340 meter för att åka jeep resten av återresan.
Vi som satt där fick sen möjligheten att ställa frågor och alla som var där var väldigt nöjda med upplevelsen kanske lite extra med att slippa vandra hela vägen uppåt men ändå få vara med och dela upplevelsen med ord och bild.
i baren arbetade Lena och Stieg.
Vid pennan -Pia Holm-Johansson – kvällens klubbvärd
Bilderna har tagits av Inga, Pia och Sune
Vilken kväll. Absolut fullsatt. Ja vi tvingades tacka nej till ett flertal medlemmar på grund av det stora intresset.
Att Jan har ett utomordentligt stort kunnande visste vi nog alla men att han var så inspirerande, så humoristisk och så frikostigt delade med sig av sina erfarenheter gav mängder av intresserade nickar, skratt och applåder.
Jan växte upp i en etta i Göteborg, vilket t ex innebar att han först i tioårsåldern såg ett badkar. En notering som gav både perspektiv på Jans liv men också på utvecklingen i Sverige. Hans mors kommentar ”ska du vara sekreterare i hela ditt liv” när han nått positionerna kabinettsekreterare och vice generalsekreterare utlöste många skratt. Liksom hans kärleksfulla kommentarer kring hustru Kerstin och sin rival Mr Steinway.
Jan poängterade ordets betydelse. Viktigt för ett framgångsrikt medlingsarbete var således ett brett ordförråd, rätt timing, förståelse för parternas kultur och tillit i relationerna samt absolut ärlighet. Vi fick höra om Iran, Irak, Trump och Putin. Ja vi skulle säkert kunna hålla på flera timmar till!
Vi gladde oss åt att höra att Jan fortsätter sitt fredsarbete bl a som ordförande i SIPRI, Stockholms internationella Fredsforskningsinstitut,
Jan avslutade med en hyllning till Dag Hammarskjöld och hans ”Vägmärken” vilket kändes mycket bra.
Tack Jan, Tack Ken för en fantastisk kväll.
Anders – Klubbvärd för kvällen.
Nära 50 personer hade gett sig ut i januarimörkret för att lyssna till Perry & The pacemakers och deras berättelserom hur det gick till när Beatles erövrade popmusiken. Vi fick höra flera gamla godingar som representerade olika årtionden och vad just den musiken betytt både för The Beatles och för popmusiken.
Roligast var kanske när de gjorde jämförelser med vad vi i Sverige lyssnade till under samma årtionde. 1959 var Niel Zedaka igång i USA och spelade fina låtar – här hemma lyssnade vi på ”Jag är lapp och jag har mina renar…”
Det är i år 110 år sedan de första nationalparkerna i Sverige bildades – också de första i Europa. I dag finns 30 nationalparker – alla unika, oich särskilt viktiga områden att bevara. Sammantaget bildar de ett magnifikt utsnitt av allt vad svensk natur har att erbjuda.
Vi fick se sagolikt ögonbedövande vackra bilder från samtliga nationalparker. 30 olika, på en dryg timme, raskt och intressant.
Som på beställning hade P1 påpassligt samma morgon ett program om Söderåsens reservat i Skåne, där man, som Claes berättade, tvärtemot många övriga parker, försöker eliminera barrträden till förmån för lövdito.
En glimt av både västkustsk och stockholmsk skärgård via Ängsö och blivande Nämdö reservaten hann vi också med liksom tankar kring FNs förslag att göra Stockholms ytterskärgård till ett världsarv. Claes fördjupade bildexposén med en avrundande lite filosofisk diskussion kring de olika intressenterna i en Nationalpark. Markägare, Staten, och turisterna…inte en självklart enkel ekvation.
Till slut fick vi också möjlighet att köpa en del av Claes många vackra fotoböcker.
Ett 25 tal deltagare, varav 11 gäster, lyssnade och åt en välsmakande soppa som och Gunilla och Olle hade tillrett i baren.
I Husbandet ingår: Erik Palmberg en av de mest intressanta svenska jazztrumpetarna just nu, har de senaste åren uppmärksammats som solist både i Sverige och Tyskland och fåt fina recensioner i Amerikansk jazzpress för senaste skivan. Gitarristen Daniel Svensson har ett sound med rötter i swing, bebop och cooljazz. Genom samarbeten med bland andra Jan Allan och Klas Toresson har han gjort sig känd som en fantastiskt lyhörd och melodisk gitarrist. Robert Erlandsson basist och kompositör som förutom egen kvartett spelat med Svante Thuresson, Jonas Kullhammar, Bobo Stenson och Erik Söderlind. Jonas Bäckman duktig trummis som spelat hos oss tidigare.
Senare på kvällen är det öppet för ”jammare” att spela med.
Soppa serveras i baren från kl. 18.00.
Gäster betalar 100 SEK
Kajsa Ernst, som var Ken Olofssons gäst i Samtal på Ljuset, var tydlig. Hon trivs bäst på teaterscenen, i det direkta mötet med sin publik. Nordens Ljus är en fin miljö för personliga möten. I samtalet med Ken delade hon generöst med sig av sina erfarenheter av livet. Uppväxten i Helsingborg med en frånvarande pappa och en mamma hon tidigt fick ta ett stort ansvar för. Drömmen om ett annat liv som väcktes av Ginger Rogers och Egon Larsons stora betydelse för hennes karriär.
Vi fick höra hur Kajsa arbetar med en roll, hur frågan om hur det är att vara människa blir central. Och rollerna har varit många. Att hon älskar biroller som ger större utrymme för tolkning. Guldbaggen för bästa biroll i Masjävlar är ett bevis på att hon har lyckats.
Det mer personliga. Vad är kärlek? Hur tar man sig igenom en stor sorg? Vi var nog många som kände med och kände igen oss i Kajsa denna kväll.
För Kajsa står en turné med Riksteatern närmast på tur. Mer fick vi inte veta. Men hon är ju nu medlem i Nordens Ljus och förhoppningsvis får vi möta henne igen på vår pråm
Ken har lovat oss att de fina samtalen på Ljuset fortsätter nästa år. Det ser vi fram emot.
Terje och Tomas serverade en värmande gulaschsoppa som var mycket uppskattad.
Lena var kvällens klubbvärd.
Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga och Lena
Lasse Sandlin som var där har skrivit om detta. Saphir-kvartetten – öppna pdf-filen och läs om musiken
Detta serverades – Förrätt – Potatissurprise Varmrätt – Tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås – Efterrätt – Chokladpotatisbakelse. Allt smakade mycket bra. Menybladet har ”tillverkats” av konstnären Lars Oluf Kolsrud.
Nedan några bilder tagna av Inga
Vad roligt det är att lyssna på engagereade föredragshållare. Vi var 12 personer som lyssnade, frågade och diskuterade med Inger Olofsson. Inger som brinner för projektet ”Solvattern” berättade om detta biståndsprojekt som renar smutsigt vatten till rent vatten. Genom sin småskalighet ger det möjlighet för familjer att själva skapa sig ett bättre liv genom färre sjukdagar, fler arbetsdagar och en bättre miljö genom mindre skogsavverkning.
Ett mycket stimulerande föredrag, som avrundades med fortsatta diskussioner i baren.
Anders Klubbvärd för kvällen
Bilderna har tagits av Inga
Öppna Pdf-filerna och läs mer om projektet 1/Solvatten 2/ Solvatten – distribution
Höstens andra Gitarrträff blev en fullträff – pråmen blev fylld till bristningsgränsen.
Mats Bergströms lediga spelstil med fantastisk dynamik och musikalitet gav den förväntansfulla publiken en oförglömlig musikupplevelse.
Efter ca 20 paus med social samvaro och med något från puben som var laddad med tilltugg och förfriskningar fortsatte kvällen med framträdanden på den öppna scenen.
Dessförinnan passade Göran Engdahl på att berätta om Svenska Gitarr och Lutasällskapet.
Publiken fick också möjlighet att ta med sig ett exemplar av föreningen medlemstidning.
Kvällens program inklusive den öppna scenen innehöll:
Mats Bergström Chôro para metrônomo av Baden Powell, Manha de Carnaval av”Luiz Bonfá, Mazurka-chôro av Villa-Lobos, Etyd D-dur, Op. 35 No 17 av Fernando Sor, Etyd h-moll, Op. 35, No22 av Fernando Sor, Etyd C-dur, Op. 19,No, 17 av Fernando Sor, Tempo di Boréa – Double av Johann Sebastian Bach, Danny Boy Trad. arr. Mats Bergström, Willow weep for me av Ann Ronell, Promenade av Georg Gershwin, extranummer Habanera av Olle Adolphson
John Sarafian – Du räckte ut din hand Psalm 473 med arr. av Kenneth Holmström, Var inte rädd det finns ett Psalm 256 med arr. av Kenneth Holmström hemligt tecken
Ida Hedenberg – Sueño av José Viñas
Ruben Agné – Asturias av I. Albéniz
Göran Engdahl – Till pråmen, till pråmen sång av Göran Engdahl dedicerad till Nordens Ljus, For my love song av Göran Engdahl
Käraste Bröder bestående av Björn Richard och Robert Robertsson – Käraste bröder av C. M. Bellman arr. Robert Robertsson, Värm mer öl och bröd av C. M. Bellmn arr. Robert Robertsson Nä, skruva fiolen av C. M. Bellman arr. Robert Robertsson
Mattias Lövhagen – La Catedral av A. Barrios
Timmy Hantoft – 5 Impromptus av R. R. Bennet
Jan Rudling – Höst Av Stig Dagerman – text ; Jan Rudling – musik, Okända djur av Beppe Wolgers – text ; Olle Adolphson – musik
Thomas Garnbeck – Golden Days av Gary Ryan, Alba Nera av Roland Dyens, Both sides now av Joni Mitchell
Kvällen avslutades med att Göran tackade Mats Bergström och alla medverkande samtalla de som kommit till de hittills anordnade träffarna.
Göran hälsade också alla välkomna till vårens program som inleds den 11 februari med Roland Hogman och Suzanne Persson som då spelar luta och teorb.
Under våren gästar också bl a Johan Söllscher och Afra Rubino gitarrträffarna vid Nordens Ljus.
Nedan några bilder tagna av Inga
Lelle hade tillagat en mycket god middag som fick ackompanjemang av Lyxorkestern som gick runt och spelade önskemelodier vid varje bord.
Efter middagen blev det konsert i Galleriet. I Lyxorkestern spelade Peter Gardemar fiol, Hans Gardemar piano och dragspel, Peter ”Milan” Milefors slagverk, Jan Bengtson flöjt och Anders Forsslund, sång och kontrabas. och applåderna ville inte ta slut! Underbar musik av charmiga och supermusikaliska killar som dessutom underhöll med roliga anekdoter mellan låtarna.
Det blev en härlig kväll i novembermörkret.
I baren jobbade Lena och Reine, Inga och Olle.
Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga
Kvällens Husband är under ledning av pianisten Leo Lindberg med Björn Lundén på bas och Jonas Bäckman på trummor. Gäst är den kände gitarristen Alexander Brott. Senare på kvällen är det öppet för ”jammare” att spela med. Häftig och högkvalitativ jazz utlovas.
Soppa kan köpas i baren från kl. 18.00. Musiken startar kl. 19.00
Gäster betalar 100 SEK
Jejja sjöng, deklamerade, spelade och berättade! De drygt 40 deltagarna skrattade, log, reflekterade och njöt!! Som värd för kvällen kunde jag bara glädjas över en afton i bästas Nodens Ljus anda kulturell, musikalisk med en förplägnad i form av en spännande och välsmakande soppa. Inte undra på att många stannade kvar i baren efter Jejjas framträdande!
Anders – kvällens klubbvärd.
Bilderna har tagit av Lena W
Gitarr och Luta-sällskapet
Höstens andra Gitarrträff blev också mycket uppskattad med välfylld salong – ett 25-tal spelemän, Nordens Ljusmedlemmar och gäster kom denna afton
Lucas Brar var kvällens inbjudna gäst hade lockat flera yngre besökare – kanske eftersom han är känd för att behärska flera olika tekniker/genrer.
Lucas berättade om sig sjäv och sitt gitarrspel att han gärna spelar jazzinspirerat och sjunger till och inledde också med en fantastisk version av Gershwin’s Summertime med sång.
Kvällens program inklusive den öppna scenen innehöll
Lucas Brarcas Brar – Summertime av George Gershwin, Eternity’s sunrise eget stycke med gitarr och sång, Autumn leaves av Joseph Kosma & Jonny Mercer, Twinkle little star Variationer av Lucas Brar, Nocturne Opus 9 , Nr 2 Francisco Tarregas variationer av ett stycke skrivet av Frédéric Chopin, Why eget stycke med gitarr och sång, Thinking out load Ed Sheeran, Extranummer : Fly me to the moon av Bart Howard
Ebba Hellström – Etyd i E moll av Francisco Tarrega
Isak Nilsson – Gran Vals av Francisco Tarrega
Per-Erik Wallberg – Prelude av Augustin Barrios
Thomas Garnbeck – Hot club francais av Gary Ryan
Federico Persson – Campanas del Alba av David Russell
Mårten Falk – Svit i H moll av Robert de Visée
Inledningsvis berättare kvällens klubbmästare och ordförande i Nordens Ljus klubben Inga Berg om Nordens Ljus om reglerna beträffande bl a betalning av entren för kvällen som är 100 kr för icke medlemmar i Nordens Ljus och de som inte uppträder på den öppna scenen. Hon nämnde också att det i och med denna kväll är den 13e gitarrträffen som anordnas sedan starten våren 2018.
Göran hälsade sedan alla välkomna och berättade om Svenska Gitarr- och Luta Sällskapet och om bakgrunden till träffarna samt kvällens planering.
Kvällen avslutades med att Göran berättade om programmet för den kommande gitarrträffen den 12 november då Mats Bergström gästar Nordens Ljus.
Göran berättade vidare om att Gitarrträffarna fortsätter under våren den andra tisdagen i februari, mars, april och maj vid samma tidpunkt kl 18.
Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga
Ett 40-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan. Först var det ”förvernissage” av den vackra konsten i Aktersalong och Galleri. Den presenterades av konstnärerna Susann Wallander och Gunvor Larsson.
Sedan bjöds det på ugnsstekt minilägg med surkål och rödvinssky och äppelkaka med vaniljsås. Det smakade mycket bra. Kvällens musikval gick i oktoberfestens tecken d v s umpa-bumpa.
I baren jobbade Åsa och Stieg.
En trevlig kväll blev det tycker
Inga – kvällens klubbvärd.
Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga – det är svårt för en ickeprofessionell fotograf att ta bilder där levande ljus gör det svårt att få fram bra bilder. Håll till godo.
Samtal på Ljuset är verkligen en succé. Vi hade en så trevlig kväll igår med Ken Olofsson som samtalade med Inger Nilsson som spelat Pippi Långstrump i alla tv-serier och filmer. I år är det 50 år sedan det första avsnittet spelades in. Inger var 9 år första gången och berättade livfullt om hur hon tagits ut bland 8000 sökande till den här rollen och hur spännande det var när de väntade på att höra hur antagningen gått. Hennes pappa var journalist och stolt över att hon kommit så långt i processen och ville gärna skriva om det i sin tidning, Folkbladet Östgöten. Men han fick tåla sig och även Inger, som inte heller fick säga ett ljud. Strongt gjort.
Vi fick lyssna till många roliga anekdoter om det liv som hon levt tillsammans med Pär Lundberg och Maria Persson – alias Tommy och Annika. De har fortfarande kontakt och Pär tycker att Inger och Maria känns som hans systrar! De träffas lite då och då. De har ju levt tillsammans periodvis under tre år när de spelade in filmerna och var väl som barn är mest – sams ibland, riktigt osams ibland. Inger fick ju också göra litet roligare saker än de, ibland. Men de hittade också gemensamma intressen, bl a hittade Inger och Maria hästar på Gotland, som de red på. Men det blev snart förbud på det. Filmbolaget var rädda för att de skulle ramla av och skada sig – så NIX.
Öppna pdf-filen och läs mer om Ingers historia.
Idag försörjer Inger sig som frilans och har bla en roll i Lorcas Bernardas hus. Helst skulle hon vilja spela Shakespeare för hon är väldigt intresserad av de gamla klassikerna.
Nu är hon medlem i Nordens Ljus och vi kan bara hoppas att hon gärna besöker oss vid olika tillfällen.
Kerstin kvällens klubbvärd
Tomas och Terje stod i baren, tillagade och serverade en jättegod rotfruktsoppa.
Bilderna har tagits av Inga och Kerstin.
Kvällens husband med Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor inledde med Cole Porters ”Everything I Love”. Skön jazzmusik av en trio som verkar trivas tillsammans. Fortsättningen bjöd bl.a. på egna låtar av Leo och Björn.
Eter pausen hoppade både tidigare och nya jammare in och det blev en ”blandad” jazzmusik:
Arvid Jullander bas, Axel Mårdsjö altsax, Nils Kakoseos gitarr, Isak Hedjärn tenorsax, Richard Lindgren trumpet och Anders Ekholm tenorsax. Dessutom fick vi lyssna till fin jazzsång av Camilla Johnson.
Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson.
Minneskväll för Britt
Ikväll har vi haft en härlig afton med mycket sång och musik. Det började med att Inga Berg berättade vilken betydelse Britt haft för klubbens verksamhet och att den över huvud taget finns idag. Agi Lindroth, Britts yngsta son, sjöng sin egen sång ”Missade människa” och hälsade så mycket till Britt. Så personligt och gripande.
Git Skiöld berättade om deras FN-turné i Kongo och vilka oförutsedda och otäcka händelser de var med om där. Att Kongo på den tiden var lika stort som hela Europa var det inte många som visste och att de fick åka Herkulesplan iklädda Kronans vadmalskläder – så länge sen det verkade! Git sjöng och berättade många minnen. Git kompades av Pelle Karlström och Hasse Larsson.
Jane Sannemo – som tillhörde Pearlettes – Britts kompband, sjöng tillsammans med Anna-Bella Munter och Pyret Moberg. Vi förstod att de haft en rolig tid tillsammans.
När Claes Janson skulle sjunga berättade Anders en fin historia. Britt hade fått en bok av sina barnbarn där hon skulle skriva ner sina minnen från sitt liv. En rubrik löd – Min finaste present. Där hade Britt skrivit: När jag fyllde 6 år fick jag en cykel. Den var röd. Jag blev så glad! Då sjöng Claes ”Har du kvar din röda cykel” – såå fint!
I pausen bytte alla plats med varandra och det fungerade jättebra!
Clarence Öfwerman med sina döttrar Billie och Ella spelade och sjöng 3 låtar. Fantastiskt! Publiken jublade över dessa två flickors fantastiska framträdande.
Sven Melander gjorde entré och läste Hammarbysupportern av Slas. Ekens-dialekten lämnade väl en del övrigt att önska – av denne inbitne Malmö FF:are – men den satt fint!
Lasse Zackrisson spelade två låtar till Britts ära och det var så vackert att tårarna ville komma fram. Han spelade sista gången för Britt när hennes sambo, Lasse Sandlin fyllde år i oktober förra året.
Ia Langhammer läste också en bit av Slas – Lars Gunnar, som var polis och hade svårt att hitta en flickvän. Underbart!
Cecilia Thorngren ackompanjerad av Claes von Heijne sjöng Sista dansen så vackert att inte ett öga var torrt.
Avslutningen var magnifik. Alla aktörer kallades fram och Claes Janson sjöng ”Hälsa Mikael från mig ” på originalspråket och sist fick vi alla stämma in i den svenska versionen.
Allra sist berättade Mikael Englund, som har Mickes skivhandel vid Hornstull, där Britt ofta handlat, att hon naggat hans barndom i kanten… Han var nämligen döpt efter just ”Hälsa Mikael från mig” och många kompisar hade sjungit den för att retas med honom. Men det var glömt och förlåtet nu.
En härlig kväll utan sentimentalitet och helt i Britts anda. Jag tror hon sjöng med i sin himmel.
Lelle och Tjingen hade gjort ett fantastiskt jobb med goda snittar och Cava. De hade dessutom öppet så att man kunde beställa mat efteråt om man ville det. Fantastisk service!
Anders var värd för kvällen – Bosse Janzon och Karin Öberg stod i baren – Kerstin skrev.
Fotograf Lars-Gunnar Johansson.
Vi träffas i baren och äter soppa som Gunilla och Terje har lagat.
Vi äter och snackar om livet i allmänhet och om livet på Nordens Ljus i synnerhet. Har du tankar och idéer om vad du skulle vilja se och höra på Ljuset? Berätta! Kanske har du hört eller sett något som du tycker skulle passa. Kerstin är där och tar emot alla idéer!
Kanske berättar Gunilla om en spännande konferens hon varit på – Hjärt- och Lungräddning handlade den om. När man påträffar någon som inte andas – vad gör man? Vad säger de när man ringer 112? Vad ska man kunna svara på? Så viktigt att vi alla vet!
Soppa serveras från kl 18. Kom och mys i höstmörkret!
Varmt välkomna!
Kvällen började med förhandsvisning av konsten med Alf Olsson i Galleriet och Martin Heap i Akersalongen.
Lelle serverade Toast Skagen och Fläskfilémedaljong. Det smakade mycket bra.
Under middagen fick vi höra gitarrspel av Göran Engdahl och Jan Rudling.
En trevlig kväll blev det.
Nedan några bilder från kvällen
Vi har nog alla en femåring inom oss. Och det är härligt när hen väcks till liv. Det hände på Nordens Ljus i torsdags. I sin berättelse om Missikalen Katter lät Agneta Elers-Jarleman och Gunnar Edander, till publikens förtjusning, oss möta Lennart Hellsing och fyra katter i rim och musik. En inte så känd sida av Lennart Hellsing kanske, men troligen den mest internationella. Katter har översatts till 14 språk och satts upp i drygt 40 föreställningar runt om i Europa. Vi fick lyssna till katterna Rimski Korvenkoskas, Snövits, Måns och Prins Marmelads olika öden och den spännande berättelsen om samarbetet med Lennart Hellsing. Att hans ande svävade i rummet rådde det inget tvivel om. Och visst kunde vi sångtexterna till både Herr Gurka och Kusin Vitamin.
Agneta och Gunnar är nu nya medlemmar hos oss och förhoppningsvis kan vi förvänta oss fler föreställningar i framtiden.
Sussie och Tommie hade lagat en härlig gazpacho.
Lena var klubbvärd
Mårten Falk – var kvällens inbjudna gäst. Temat för hans framträdande var rysk musik gitarrmusik. Han berättade om att det finns mycket fantastisk rysk gitarrmusik som är förhållandevis okänd i världen där han själv är en bland förhållandevis få gitarrister som arbetar med att återupptäcka denna delvis bortglömda ryska musikskatt.
Han spelade: Polonaise av Ignaz von Held. Variationer av Semion Akionov Stycken av Vladimir Mørkøv han spelade var följande: Preludium i C , Etyd i G , Preludium i G-moll, Etyd i G-moll, Preludium i G och Preludium i H-moll och Capriccio i H-moll-
Ida Hedenberg spelade Un dia de noveimbre av Leo Brouwer
Ruben Agné Lagrima av Fransisco Tárrega
Thomas Garnbeck Sugarloaf mountain av Gary Ryan, Home av Andrew York
Jan Rudling – So we’ll go no more aroving av Lord Byron Sisters of Mercy av Leonard Cohen
Göran Engdahl – Så som du gör med mig av Göran Engdahl, Ett dryckespoem av Göran Engdahl (musik) okänd textförfattare, Karl för sin hatt av Göran Engdahl (musik) och Martin Tauman (text)
Kvällen avslutades med att Göran berättade om nästa gitarrträff den 8 oktober då Lucas Brar är den inbjudne gästen. Lucas är en mångsidig gitarrist, singer/songwriter mm , se t. ex
https://www.instagram.com/p/B1d_bmUCMXa/
Fotograf Lars-Gunnar Johansson
Husbandet denna kväll bestod av Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas och Jonas Bäckman trummor. Gästmusiker var Camilla Johnson, en sångerska med en utmärkt röst och en härlig känsla för nyanserna i jazzen.
Efter pausen var det dags för kvällens duktiga jammare att hoppa in och spela. Det ger alltid en extra krydda till kvällen med de olika grupper som då spontant uppstår.
- John Nilsson tenorsax,
- Amanda Sedgwick altsax,
- Bosse Skuba piano
- Dwayne Clemons trumpet
- Jess Gersztenkorn bas
- Anders Forslund sång (från Svenska Lyxorkestern)
- Tessan Milveden sång
Vi var ett 30-tal lyssnare som applåderade åt och njöt av den härliga musiken.
Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson
Till vår hjälp hade vi supergoda snittar som krogen hade gjort och kören Näktergalningarna kom och sjöng in sommaren för oss! En riktigt fin och trevlig kväll!
Bosse och Gunilla stod i baren med den äran och Kerstin värdade!
På tisdag den 28 maj är det säsongens sista aktivitet – Sista tisdan. Välkomna då.
Bilderna har tagits av Inga
Hej alla skärgårdsresenärer…
Vi är just nu 13 Sandhamnsresenärer och det finns ytterligare 3 platser kvar, anmäl er till Tomas toricht@gmail.com.
Jag har pratat med värdshuset som serverar dagens i puben för 109 kronor, kött eller fisk.
Vi åker buss 434 på SL-kortet från Slussen kl 8.48 till Stavsnäs och därifrån tajmad W-båt med panchopriset 58 kronor one way. Hem från Sandhamn klockan 17. Vi kan organisera dagen lite på båten ut.
Alltså.. väl mött på Slussen måndag morgon. Vänligen bekräfta ert deltagande. All information om resan finns i kalendern.
Hälsar Tomas
Kvällens Jammare:
- Bengt Ernryd högklassig trumpetare. Också välkänd som kompositör av musiken till TV-serien ”Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter”.
- Alexander Brott gitarr
- Martin Bender piano
- Jack Aptat piano
- Fanny Hertzberg sång
- Isak Hedtjärn klarinett
Vi var ett 25-tal personer som lyssnade och blev glatt överraskade av Camillas drivna jazzsång som framkallade varma applåder.
Kvällens värd och fotograf: Lars-Gunnar Johansson
Anders kvällens klubbmästare
I baren arbetade Inga och Olle.
Bilderna har tagits av Inga
Nordens Ljus jazzkväll med Husbandet under ledning av Leo Lindberg på piano med Björn Lundén bas och Jonas Bäckman trummor. Kvällens gäst är sångerskan Camilla Johnson. Senare på kvällen är det öppet för ”jammare” att spela med.
Soppa serveras från kl. 18.00.
Avgift för gäster 100 SEK.
Torsdagens ginprovning hade lockat många ljus. Vi startade med att äta en god middag med pannbiff och potatismos som Lelle lagat med den äran.
Provningen tog därefter vid nere i Galleriet där vår ”proverska” Amalia Gonzales Stöckel hade förberett och hällt upp 4 olika ginsorter. Vi fick en liten exposé över ginets historia och fick lära oss att det här är en gammal dryck med anor från 1200-talet. Holländarna startade tillverkningen och den inspirerade engelsmännen som sedan utvecklat gintillverkningen och använt gin historiskt både som rusdryck men också för medicinskt syfte.
Att känna doft av olika örter i sprit är inte lätt. Vi försökte tappert att identifiera vilka örter som ingick i de sorter vi provade och lyckades väl känna igen en del. Men i Bombay Saphire ingår 10 olika smaker och det var inte lätt att identifiera. Men det var väldigt intressant att sedan smaka de olika sorterna och försöka identifiera vad som skiljde dem åt. Vi provade Bombay Saphire, Hendrix, Pink Gin från Stockholms Brenneri och Old Tom från Hernö.
Avslutningsvis bjöd Amalia på en överraskning – en tysk gin med doft av gran och skog – en gin som var lite mildare och i mångas tycke väldigt god.
Naturligtvis avslutade vi hela provningen med att blanda en riktig Gin och Tonic, som Amalia medfört. Gott och trevligt var det och många stannade kvar och fortsatte samtal och drink i baren efteråt.
Tommie och Susanne jobbade i baren.
Kerstin – Klubbvärd för kvällen.
Bilderna har tagits av Inga och Tomas
I torsdags den 4 april gästades Ljuset av Arne Ljungqvist, 87 en av Sveriges största idrottsledare genom tiderna – den internationellt mest meriterade. Arne är professor i patologi intervjuades av Ken Olofsson, och har gjort sig känd som ”dopningjägaren.” När han startade antidopningkampanjen på 70-talet var oförståelsen och okunskapen stor både bland idrottsmän, ledare och allmänheten. I 45 år har han arbetat i kampen mot dopning inom idrottsrörelsen och hade mycket att berätta. Allt från sitt intresse för sjukdomar genom kamraters dödsfall i skolan till utkastade kanyler vid tillslag mot Österrikes skidlandslag i Italien
Han berättade också på ett varmt och empatiskt sätt hur han i många år levde med en hustru som drabbades av svår demens och om hur det var att sörja två gånger, vid personlighetsförändringen och det slutliga avskedet.
I sanning en välartikulerad, nykär och fortfarande kunskapssökande personlighet….och skönt att veta att buset inte ligger före jägarna….man är numera tack vare Arne jämsides.
Anders Holm höll en vacker parentation över Britt Damberg Lindroth och en tyst minut.
Och som extra bonus kunde vi bland 40-talet lyssnare bland de externa gästerna hälsa Ove Bengtson, tennislegenden, välkommen.
Bosse Janzon hade gjort en god mustig och hälsosam vårsoppa som vi avnjöto med lite vin eller öl i vår Bar.
Vid sammanfattningen och även i baren,
Tomas
Kvällen inbjudna gäster var Stockholms Gitarrduo bestående av Emil Kjellbom och José Lucas.
Duon framträdde med stor säkerhet och samspelthet med ett program med tonvikt på spansk musik.
De spelade: Cordoba av Isaac Albeniz, Mallorca av Isaac Albeniz, Aragon av Isaac Albeniz Sevilla av Isaac Albeniz, Orientale av Enrique Granados.
Emil framförde solo: Sarabanda från d-moll partitan för soloviolin J. S. Bach (arr: E. Kjellbom) José framföre solo: Sats två ”Valseana” ur Auqarelle av Sérgio Assad.
De övriga som framträdde under kvällen var:
Håkan Odeberg framförde Romance D’amour av okänd kompositör (Roland Bengtsson)
Jan Rudling framförde So we’ll go no more a roving – av Lord Byron (text) och Richard Dyer-Benett (musik), Idealism och realism av Gustav Fröding (text) ochTorgny Björk (musik), Andakten – av Erik Sahlström
Husbandet med Leo Lindberg piano, Kenji Rabson bas och Moussa Fadera trummor är samspelta sedan många år och bjuder alltid på fin jazz. Lägg därtill den internationellt kände gitarristen Dan Nicholas med sitt drivna spel och musiken lyfter till oanade höjder. Vilken jazzmusik de kan skapa!
Kvällens jammare tillhör jazzeliten i Sverige.
- Ulf Adåker trumpet. En av Sveriges bästa jazztrumpetare,
- Alexander Brott gitarr. Hans gitarr har hörts flera gånger på Ljuset. En jazzmusiker som pendlar mellan Stockholm och New York där han spelar med några av världens främsta musiker inom den traditionella jazzscenen.
- Amanda Sedgwick altsax. Hon är känd och hyllad både i Sverige och internationellt. En ofta sedd och uppskattad gäst hos oss.
- Dwayne Clemons trumpet. Med ett härligt sound i sin trumpet.
- Felicia Roos altsax. Första gången på Ljuset.
- Kristian Remnelius trummor. Ung musikstuderande på KMH.
- Camilla Johnson sång. Ung jazzsångerska med en härlig röst
Det var fullsatt med ett 35-tal i publiken, varav 17 gäster, och 10 musiker. Alla tycks gilla Nordens Ljus mysiga lokaler och den varma stämning som råder under jazzkvällarna.
För de som var hungriga serverade krögarna en god broccoli-soppa med snittar och strömmingsmackor.
Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
Jättegod middag som fick ackompanjemang av Lyxorkestern som gick runt och spelade önskemelodier vid varje bord. Hög stämning!
Efter middagen blev det konsert i Galleriet och applåderna ville inte ta slut! Underbar musik av charmiga och supermusikaliska killar som dessutom underhöll med roliga anekdoter mellan låtarna.
En underbar kväll – måtte dessa grabbar komma tillbaka!
I baren jobbade Karin och Bosse och Tommie och Stieg.
Kerstin
Nedan några bilder tagna av Inga
Här en en liten del av Min hatt – tryck på IMG – sedan Download file.
Inte bara fotboll
Nedan några bilder tagna av Inga
Download filen och hör Tord spela dragspel
Kvällen inbjudna gäst var Marcus Strand. Marcus berättade på ett mycket underhållande sätt och med stor humor om sitt liv som gitarrist, teorbist mm. I samband med detta framförda han sitt program med stor virtuositet och musikalitet i olika genrer såsom jazz, tango, flamenco mm. Marcus spelade bl a: Autumn leaves av J. Kosma, Tango Enskaï av R. Dyens, Gran Jota de Concierto av F. Tarrega, Danza del Molinero av M. de Falla, Koyunbaba sats I och III av C. Domeniconi
Övriga som framträdde: Pontus Ahlbäck – Unruhe av J. K. Mertz Carl-Johan Nygren – Brudvals av E. Taube Karl Nygren- Rylynn av Andy McKee Björn Rickard och Robert Robertsson – Epistel 1 Vaggvisa av C. M. Bellman, Måltidssång av C. M. Bellman Jan Rudling – Ett glas öl av Hasse Alfredsson & Tage Danielsson, Carrickfergus Irländsk folksång Timmy Hantoft –Fuga 997 av J. S. Bach
Sammanfattningen av kvällens program har skrivits av Göran Engdahl, samordnare för SGLS
Nordens Ljus klubben gläder sig åt att för andra året i rad ha Gitarr-och lutasällskapet som gäster och få lyssna på deras duktiga musiker – säger Inga som följt spelkvällarna från dess start.
Fotograf Lars-Gunnar Johansson.
Lisbet öppnade butik – Jobs keramik och textil på Norrlandsgatan – där också Gocken kom att ha sin verksamhet. Det följes åt under hela sin konstnärliga gärning och ibland kan det faktiskt vara svårt att skilja deras alster åt.
Vi fick fantastiska inblickar i hur denna stora Jobsfamilj flyttat tillbaka till Västanvik utanför Leksand och startat både handtryck och drejarverkstad. Detta för nästan 100 år sedan! Tyvärr gick flera av dem bort vid tidig ålder vilket naturligtvis påverkat verksamheten, Gocken levde dock till mitten av 1990-talet och var produktiv in i det sista.
Vi lovade alla att besöka utställningen på Thielska Galleriet, som öppnade den 23 februari och har öppet till den 2 juni. Någon guidad tur behöver vi inte, försäkrade Christina – den har vi redan fått genom hennes utmärkta berättelse ikväll!
Kerstin – klubbvärd
I baren jobbade Åsa och Mille
Nedan några bilder från kvällen
Kvällen började med förhandsvisning av den fina konsten med utställare från Ukraina.
Därefter serverade Lennart smörstekt gösfilé och frusen cheesecake – det smakade bra.
Efter maten bjöds vi på härlig underhållning av trion Mikael Kihlman gitarr, Katarina Bech och Karin Sparf sång. Till denna föreställning kom ett ytterligare ett 30-tal för att lyssna på den fina musiken.
I baren ”slet” Lena och Reine och Gunilla och Åsa.
En mycket trevlig kväll blev det.
Bilderna har tagits av Ljufa och Inga
I Husbandet under ledning av Leo Lindberg piano spelade Björn Lundén bas och Karl-Henrik Ousbäck trummor. Gästmusiker på trumpet var Erik Tengholm. Vi fick höra fina versioner av ”Come Rain or Come Shine” av Harold Arlen och ”Airegin” av Sonny Rollins av den samspelta kvartetten. Intressant är att Leo, Karl-Henrik och Erik var Fachings Vänners stipendiater 2015, 2016 och 2017 i nämnd ordning.
Efter pausen hoppade kvällens jammare in och spelade:
Anders Ekholm sopransax, Hampus Adami trombon, Ulf Adåker trumpet, Jess Gersztenkorn bas.
Publiken på 35 personer, varav 20 gäster, fick en extra krydda till lyssnandet när Salvador Sobral från Portugal, som vann 2017 års Eurovision Song Contest, hoppade in och sjöng några låtar.
Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson
Andreés polarexpedition är nåt alldeles extra!
Per Strandin berättade att han hittade ett nytt exemplar av P O Sundmans bok i soprummet och blev så fascinerad av den att han ägnat mycket tid och stort intresse åt projektet.
Ett fullsatt Galleri lyssnade intensivt när Per på ett mycket intresseväckande sätt berättade om sina rön. Själv är jag övertygad om att vi är många som kommer att följa upp Pers föredrag med ett besök på Gränna museum.
I baren serverade Gunilla och Astrid en god broccolisoppa.
Anders kvällens klubbvärd.
Bilderna har tagits av Inga
Programmet inför fullsatt publik uppskattades mycket.
De som framträdde under kvällen var: Georg Gulyáz – Georg berättade om och spelade gitarrstycken av Augustin Barrios. Han hade valt flera synnerligen välljudande stycken som han framförde med stor inlevelse och på ett mästerligt sätt. Här några av stycken han framförde; La Catedral, Vals 3, Vals 4, Julia Florida, Lilla dockans dröm M. fl.
Isak Nilsson framförde Sueño av Jose Viñas, Ruben Agne: Preludio No. 4 av Villa Lobos,Thomas Garnbäck: Across the plain, Birds flew over the spire av Gary Ryan, Thomas Garnbäck och Håkan Odeberg K380 av Domenico Scarlatti, Håkan Odeberg: K380 av Domenico Scarlatti.
Nedan några bilder från kvällen
Tillagade maten gjorde Lena Wollin, Åsa Ekman, Terttu Koivisto och Britt Runsten. Tomas Richter och Tommie Åkerström hjälpte till med de förberedande sysslorna. Serverade gjorde Gunilla Odensjö Larsson, Sonja Ottosson och Inga. I baren serverade Kerstin och Anders bl a viner som var specialinköpta till potatismiddagen.
Lena inledde med att berätta om att recepten för middagen kommer från Allt om Mat 1998. 1998 utropades till potatisens år och genomfördes i samarbete med Nordens Ljus och Allt om Mat. Året firades med en hel serie potatismenyer komponerade av svenska toppkockar och menyer skapade av framstående konstnärer.
Den fina menybladet hade ”tillverkats” av vår konstnär John Eyre, medlem i Gallerigruppen.
Nedan några bilder från middagen – tagna av Inga
Recept på potatismiddagen – sammanställt av Åsa Ekman.
Öppna Pdf-filen och läs recepten
En entusiastisk publik applåderade Husbandet med Alexander Brott gitarr, Lars Ekman bas, Chris Montgomery trummor. Gästmusikern Linus Lindblom på tenorsaxofon smälte in i bandet med sin härliga ton. Alla kända och uppskattade musiker för oss på Ljuset.
Jammarna denna kväll var av hög klass:
· Amanda Sedgwick altsax är känd och hyllad över hela Sverige och en ofta sedd och uppskattad gäst hos oss
· Ulf Adåker som under många år tillhört Sveriges bästa trumpetare. Han har varit på Ljuset och spelat när vi låg vid Blasieholmen
· Ingrid Schyborger ung ”coming” basist vi hört tidigare
· Baldvin Snꬱr Hlynsson piano. Åter en duktig musiker från Island.
· Bo Skuba piano
Härliga solon och förvånansvärt samspelta i alla konstellationer bjöd de på jazz när den är som bäst.
Kvällens värd och fotograf Lars-Gunnar Johansson
Efter visningen var det mat. Det serverades Toast Skagen på hembakad kavring och Biff Bourgogne med potatismos. Det smakade mycket bra.
Det var många som dansade till Jacks katter och stämningen var hög.
I baren arbetade Erik, Olle och Bo till sena kvällen.
Nedan några bilder från kvällen som tagits av Inga. Titta gärna på bildspelet.
Värd var Tomas, som också recenserade.
Fotograf: Lars-Gunnar Johansson