Torsdagar

 Tre torsdagar i månaden har vi underhållning; musik och föredrag med olika inriktning.

Senaste nytt

Torsdagen den 8 februari firade Nordens Ljus Klubben 40 år. Ett 70-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan och lät sig väl smaka av kvällen måltid. För att alla skulle kännas sig lite nostalgiska visades ett bildspel med bilder från klubbens historia. Några medlemmar valde också att berätta om minnen från klubben. Kvällen avslutades med dans till Mad Men Band. Ett lyckat och uppskattat jubileum och ett stor tack till festkommittén.

Fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var fullsatt och en hög stämning när Höstfesten gick av stapeln   torsdagen den 16 november.  Alla lät sig väl smaka av middagen och sången flödade. Kvällen avslutades med samkväm i baren.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

I torsdags var vi närmare 40 medlemmar som umgicks, åt och drack i restaurangen innan vi bänkade oss i galleriet för att lyssna på den bästsäljande författaren Catharina Ingelman-Sundberg, som skriver feel-good-deckare om den omåttligt populära Pensionärsligan. Catharina berättade målande om sin noggranna research inför varje bok, bland annat hur hon lyckades beveka Grand Hotel att släppa in henne en hel helg för att insupa miljö inför en av böckerna.  Det blev rusning till försäljningsbordet med signering innan kvällen var slut.

Torsdagen de 11 maj kl.  19.00


En härlig nostalgikväll med stort coverband och massor av låtar vi kan sjunga med i medan vi löser ett Beatles-quiz med fina priser. Kvällens värd är Pia Holm-Johansson, anmälan till henne på mailadress pia.nordensljus@gmail.com eller telefon 070-302 68 05. Info i nästa nyhetsbrev om mat och dryck. BS! Endast för medlemmar och medföljande gäst (som betalar 100 kr)

Hayati Kafe överträffade alla högt ställda förväntningar när han tillsammans med  pianisten Carl Orrje och basisten Patrik Boman intog scenen i torsdags kväll. Hayati tog oss med på en resa till många av de länder som betytt något för honom  under en lång karriär, som började i Turkiet och som inte inte på långa när är slut än. Vi fick lyssna på en bred repertoar med välkända nummer som Fly me to the moon och så förstås megahiten ”Sån´t”, liksom några vackra Cornelis-ballader.  Men också oväntade nummer bland annat på latino, ett minoritetsspråk som talas bland annat i Turkiet. Många skämt och klacksparkar bidrog till den höga stämningen och publiken var inte sen att sjunga med när entertainern Hayati bjöd in till allsång.

Musikvideo:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Come back för populära Hayati Kafé
Torsdagen den 13 april kl. 19.00Hayati kommer tillsammans med pianisten Carl Orrje och basisten Patrik Boman att ta oss med på en resa i det närmaste jorden runt med smakprov på alla de genrer han behärskar till fulländning. Det blir förstås också låtar från the American songbok liksom lite svenskt, visste ni att Hayati är en förnämlig Cornelistolkare? Obs: detta evenemang annonseras i Mitt i Kungsholmen på lördag och då räknar vi med rusning. Så var steget före om du vill vara säker på plats.  Medlemmar gratis, deras gäster 100 kronor, allmänheten 150 kronor. Anmälan till marianne@huhne.se telefon 070-7492810 glöm inte meddela om du vill äta och/eller dricka något gott. Vi kommer att ha catering denna kväll.

Torsdag 23 mars kl. 19.00

Touch är något så ovanligt som en grupp med en alldeles egen stil som spänner över många genrer. Underfundigt, roligt och medryckande. Och på slutet kan det finnas en chans till en liten svängom för den som vill. Ulla Carin Nyquist är en arvtagare till vår svenska vistradition och står för  musikalitet, lekfullhet och stridbarhet genom årtionden. Ikväll sjunger hon tillsammans med  Tessan Milveden, ackompanjerade av  Christer Langborn  gitarr och Magnus ”Mankan” Marcks kontrabas. Det blir mycket bossa, blues, ballader och tango. I pausen något gott att dricka förstås. Öppet i restaurang och bar från kl. 17.00, anmälan till kvällens värd Marianne på boka@nordensljus.se eller telefon 070-7492810

Torsdag 9 mars kl. 17.00 Ciao Italia  Paolo spelar gitarr och sjunger så smäktande att vi inte kan låta bli att sjunga med i pärlbandet av italienska godingar. Restaurangen serverar italienska meny kvällen till ära:
Varmrätt: Rigatoni bolognese
Dessert: Citronpannacotta, bär, kaksmulor 
Menypris: 235 kronor, dryck tillkommer 
Baren öppnar kl. 17.00 Månadens konstnärer Gunnar Haller och Anders Tessing visar och presenterar sina verk kl. 17.30 innan vi sätter oss till bords kl. 18.00. Anmälan senast 4 mars till kvällens värd Pia, pia.holmjohansson@gmail.com eller telefon 070-3026805 Obs: Alla hittills anmälda ska ha fått bekräftelse från Pia. Saknar du den, kontakta Pia. Obs! Endast för medlemmar.

FULLBOKAT

 

Torsdag 9 februari kl. 18.00

Inställt pga för få deltagare

LA-kvartetten spelar medan vi umgås.

För oss som var med på adventsmyset i december är LA-kvartetten redan välkänd.  Det är nämligen våra julfavoriter Alvar och Nissarna som nu dyker upp med ny repertoar och vi hälsar dem välkomna tillbaka. Det går bra att bara droppa in, men krögaren blir glad för föranmälan så att baren kan vara lagom laddad med mackor och annat gott. Anmälan till boka@nordensljus.se. Eller ring 070-5723828 (Inga)

Ett 40-tal medlemmar och gäster kom för att lyssna på Jan Malmborg när han berättade om sin bok om Olle Adolphson ”Trubbel”  och Robert Öberg  som med sång och gitarr tolkade hans visor.

Kvällen inleddes  med information om Nordens Ljus och kopplingen mellan Nordens Ljus och Olle Adolphson av Inga Berg – kvällens klubbmästare

Det var en fin kväll som Jan och Robert bjöd på med berättelser, anekdoter musik och sång och applåderna var många .Boken Trubbel – som Jan hade med sig – fick en ”strykande” åtgång.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Här är några filmklipp från kvällen:

Husbandet med Leo Lindberg är på pråmen igen. Nu tillfälligt en torsdag i stället för normalt en tisdag. I bandet spelade Björn Lundén bas och Jonas Bäckman trummor. Kvällens eminenta gäst var Niklas Gabrielsson som vi fick höra i ett antal sköna sångnummer bl.a. ”Come fly with me” (klicka och lyssna) och en svängig version av ”Ett litet rött paket”. Det visar att även gamla schlager går att jazza upp om sångaren behärskar området, vilket ingen behövde tvivla på.

Kvällens Jammare var Albin Eklund trummor, Jacob Sandberg bas och Martin Bender piano.

Nu återgår vi till att ha jazzkvällarna ”Sista Tisda’n” på tisdagar och nästa tillfälle är den 26 april. Välkomna då.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Årets första berättarkväll

Kerstin Heikenfeldt berättar om sin resa vandring på Annapurna panorama route i Himalaya. Vi var ca 27 personer som ”bänkade” oss för att följa med på Kerstins vandringsresa på panorama route i Himalaya.

Det var 5 kvinnor i åldern 65-70 som begav sig på detta äventyr följt av en kvinnlig guide och även kvinnliga bärare vilket uppmärksammades av andra vandrare. Vi fick även reda på att bärarna får ha 30 kg i packningen som de bär åt resenärerna,

Kerstin visades oss fantastiska bilder på hängbroar, trappor som som skulle klaras av, övernattning i härbärge/tehus och vackra naturbilder.

De vandrade ca 5-6 timmar per dag och vädret var varmt när solen kom fram ca 25-26 grader men på kvällen var det kallt ca 5-10 grader både ute och inomhus. Duscha fick de ofta göra i kallvatten då varmvattnet var begränsat på ”tehusen”.

Sista etappen startade dem redan 04.30 för att sen se solen gå upp på 3210 meters höjd i ”Poon hill”. Sen var det bara att ta sig ner till 1340 meter för att åka jeep resten av återresan.

Vi som satt där fick sen möjligheten att ställa frågor och alla som var där var väldigt nöjda med upplevelsen kanske lite extra med att slippa vandra hela vägen uppåt men ändå få vara med och dela upplevelsen med ord och bild.

i baren arbetade Lena och Stieg.

Vid pennan -Pia Holm-Johansson – kvällens klubbvärd

Bilderna har tagits av Inga, Pia och Sune

 

Samtal på Ljuset med Jan Eliasson

Vilken kväll. Absolut fullsatt. Ja vi tvingades tacka nej till ett flertal medlemmar på grund av det stora intresset.

Att Jan har ett utomordentligt stort kunnande visste vi nog alla men att han var så inspirerande, så humoristisk och så frikostigt delade med sig av sina erfarenheter gav mängder av intresserade nickar, skratt och applåder.

Jan växte upp i en etta i Göteborg, vilket t ex innebar att han först i tioårsåldern såg ett badkar. En notering som gav både perspektiv på Jans liv men också på utvecklingen i Sverige. Hans mors kommentar ”ska du vara sekreterare i hela ditt liv” när han nått positionerna kabinettsekreterare och vice generalsekreterare utlöste många skratt. Liksom hans kärleksfulla kommentarer kring hustru Kerstin och sin rival Mr Steinway.

Jan poängterade ordets betydelse. Viktigt för ett framgångsrikt medlingsarbete var således ett brett ordförråd, rätt timing, förståelse för parternas kultur och tillit i relationerna samt absolut ärlighet. Vi fick höra om Iran, Irak, Trump och Putin. Ja vi skulle säkert kunna hålla på flera timmar till!

Vi gladde oss åt att höra att Jan fortsätter sitt fredsarbete bl a som ordförande i SIPRI,  Stockholms internationella Fredsforskningsinstitut,

Jan avslutade med en hyllning till Dag Hammarskjöld och hans ”Vägmärken” vilket kändes mycket bra.

Tack Jan, Tack Ken för en fantastisk kväll.

Anders – Klubbvärd för kvällen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Nya årtiondets första kväll på Ljuset – och vilken kväll!

Nära 50 personer hade gett sig ut i januarimörkret för att lyssna till Perry & The pacemakers och deras berättelserom hur det gick till när Beatles erövrade popmusiken. Vi fick höra flera gamla godingar som representerade olika årtionden och vad just den musiken betytt både för The Beatles och för popmusiken.

Roligast var kanske när de gjorde jämförelser med vad vi i Sverige lyssnade till under samma årtionde. 1959 var Niel Zedaka igång i USA och spelade fina låtar – här hemma lyssnade vi på ”Jag är lapp och jag har mina renar…”

Lite allsång blev det allt – och tänk att man kan locka fram dessa textrader ur sitt minne som om man sjungit dem varenda dag sen dess!
En helt fantastisk nostalgikväll – alla trivdes och vill ha mer av den här typen av musik! En utmaning för oss i Klubbmästeriet!
Kerstin
kvällens klubbvärd

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilderna har tagits av Inga

Claes Grundsten – våra nationalparker

Det är i år 110 år sedan de första nationalparkerna i Sverige bildades – också de första i Europa. I dag finns 30 nationalparker – alla unika, oich särskilt viktiga områden att bevara. Sammantaget bildar de ett magnifikt utsnitt av allt vad svensk natur har att erbjuda.

Vi fick se sagolikt ögonbedövande vackra bilder från samtliga nationalparker. 30 olika, på en dryg timme, raskt och intressant.

Som på beställning hade P1 påpassligt samma morgon ett program om Söderåsens reservat i Skåne, där man, som Claes berättade, tvärtemot många övriga parker, försöker eliminera barrträden till förmån för lövdito.

En glimt av både västkustsk och stockholmsk skärgård via Ängsö och blivande Nämdö reservaten hann vi också med liksom tankar kring FNs förslag att göra Stockholms ytterskärgård till ett världsarv. Claes fördjupade bildexposén med en avrundande lite filosofisk diskussion kring de olika intressenterna i en Nationalpark. Markägare, Staten, och turisterna…inte en självklart enkel ekvation.

Till slut fick vi också möjlighet att köpa en del av Claes många vackra fotoböcker.

Ett 25 tal deltagare, varav 11 gäster, lyssnade och åt en välsmakande soppa som och Gunilla och Olle hade tillrett i baren.

 

 

Personligt samtal på Ljuset med Kajsa Ernst

Kajsa Ernst, som var Ken Olofssons gäst i Samtal på Ljuset, var tydlig. Hon trivs bäst på teaterscenen, i det direkta mötet med sin publik. Nordens Ljus är en fin miljö för personliga möten. I samtalet med Ken delade hon generöst med sig av sina erfarenheter av livet. Uppväxten i Helsingborg med en frånvarande pappa och en mamma hon tidigt fick ta ett stort ansvar för. Drömmen om ett annat liv som väcktes av Ginger Rogers och Egon Larsons stora betydelse för hennes karriär.

Vi fick höra hur Kajsa arbetar med en roll, hur frågan om hur det är att vara människa blir central. Och rollerna har varit många. Att hon älskar biroller som ger större utrymme för tolkning. Guldbaggen för bästa biroll i Masjävlar är ett bevis på att hon har lyckats.
Det mer personliga. Vad är kärlek? Hur tar man sig igenom en stor sorg? Vi var nog många som kände med och kände igen oss i Kajsa denna kväll.

För Kajsa står en turné med Riksteatern närmast på  tur. Mer fick vi inte veta. Men hon är ju nu medlem i Nordens Ljus och förhoppningsvis får vi möta henne igen på vår pråm
Ken har lovat oss att de fina samtalen på Ljuset fortsätter nästa år. Det ser vi fram emot.

Terje och Tomas serverade en värmande gulaschsoppa som var mycket uppskattad.
Lena var kvällens klubbvärd.

Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga och Lena

 

Vattenrenaren Solvatten

Vad roligt det är att lyssna på engagereade föredragshållare. Vi var 12 personer som lyssnade, frågade och diskuterade med Inger Olofsson. Inger som brinner för projektet ”Solvattern” berättade om detta biståndsprojekt som renar smutsigt vatten till rent vatten. Genom sin småskalighet ger det möjlighet för familjer att själva skapa sig ett bättre liv genom färre sjukdagar, fler arbetsdagar och en bättre miljö genom mindre skogsavverkning.

Ett mycket stimulerande föredrag, som avrundades med fortsatta diskussioner i baren.

Anders Klubbvärd för kvällen

Bilderna har tagits av Inga

Öppna Pdf-filerna och läs mer om projektet 1/Solvatten  2/ Solvatten – distribution

 

Det handlade om kärlek-
Att livets berättelse överträffar dikten säger vi ofta. I torsdags fick vi bevis på att det är sant.
Vår medlem, Emma Hamberg delade med sig av sin livs resa som startade i
” den lilla hålan” Öxnered strax intill Vänersborg med ett porrtryckeri som närmaste granne. Och vilken resa. Emma är en stor berättare. I en timme trollband hon publiken med händelser som visar hur man kan utnyttja misslyckanden och katastrofer till att ge livet en ny vändning. Om man vågar att se ”livets skithögar” som grogrund för förändringens frö.  Om det berättade Emma. Porrgrannen visade sig kunna ge resurser till en betydelsefull resa. En utskälld tecknad serie i lokaltidningen blev starten till en framgångsrik karriär som serietecknare. Ett avslöjat falskt CV ledde till framgångar inom film och TV.
Och mycket mer. Kärleken. En resa till Paris som i dag, trettio år senare, får en fortsättning.  Ett stipendium från Nordens Ljus, som gör att hon träffar sin blivande man, Agi Lindroth, blir avgörande. Om det kan man läsa i Emmas nyutgivna bok.
Gör det!
Mille och Åsa hade lagat en härlig purjolöks – och tomatsoppa
Lena var kvällens klubbvärd.
Nedan några bilder från kvällen – tagna av Inga

Vilken jättemysig kväll!

Jejja sjöng, deklamerade, spelade och berättade! De drygt 40 deltagarna skrattade, log, reflekterade och njöt!! Som värd för kvällen kunde jag bara glädjas över en afton i bästas Nodens Ljus anda kulturell, musikalisk med en förplägnad i form av en spännande och välsmakande soppa. Inte  undra på att många stannade kvar i baren efter Jejjas framträdande!
Anders – kvällens klubbvärd.

Bilderna har tagit av Lena W

 

 

Samtal på Ljuset – Inger Nilsson – Ken Olofsson

Samtal på Ljuset är verkligen en succé. Vi hade en så trevlig kväll igår med Ken Olofsson som samtalade med Inger Nilsson som spelat Pippi Långstrump i alla tv-serier och filmer. I år är det 50 år sedan det första avsnittet spelades in. Inger var 9 år första gången och berättade livfullt om hur hon tagits ut bland 8000 sökande till den här rollen och hur spännande det var när de väntade på att höra hur antagningen gått. Hennes pappa var journalist och stolt över att hon kommit så långt i processen och ville gärna skriva om det i sin tidning, Folkbladet Östgöten. Men han fick tåla sig och även Inger, som inte heller fick säga ett ljud. Strongt gjort.

Vi fick lyssna till många roliga anekdoter om det liv som hon levt tillsammans med Pär Lundberg och Maria Persson – alias Tommy och Annika. De har fortfarande kontakt och Pär tycker att Inger och Maria känns som hans systrar! De träffas lite då och då. De har ju levt tillsammans periodvis under tre år när de spelade in filmerna och var väl som barn är mest – sams ibland, riktigt osams ibland. Inger fick ju också göra litet roligare saker än de, ibland. Men de hittade också gemensamma intressen, bl a hittade Inger och Maria hästar på Gotland, som de red på. Men det blev snart förbud på det. Filmbolaget var rädda för att de skulle ramla av och skada sig – så NIX.

Öppna pdf-filen och läs mer om Ingers historia.

Idag försörjer Inger sig som frilans och har bla en roll i Lorcas Bernardas hus. Helst skulle hon vilja spela Shakespeare för hon är väldigt intresserad av de gamla klassikerna.

Nu är hon medlem i Nordens Ljus och vi kan bara hoppas att hon gärna besöker oss vid olika tillfällen.

Kerstin kvällens klubbvärd

Tomas och Terje stod i baren, tillagade och serverade en jättegod rotfruktsoppa.

Bilderna har tagits av Inga och Kerstin.

 

 

 

Minneskväll för Britt 

Ikväll har vi haft en härlig afton med mycket sång och musik. Det började med att Inga Berg berättade vilken betydelse Britt haft för klubbens verksamhet och att den över huvud taget finns idag. Agi Lindroth, Britts yngsta son,  sjöng sin egen sång ”Missade människa” och hälsade så mycket till Britt.  Så personligt och gripande.

Git Skiöld berättade om deras FN-turné i Kongo och vilka oförutsedda och otäcka händelser de var med om där. Att Kongo på den tiden var lika stort som hela Europa var det inte många som visste och att de fick åka Herkulesplan iklädda Kronans vadmalskläder – så länge sen det verkade! Git sjöng och berättade många minnen. Git kompades av Pelle Karlström och Hasse Larsson.

Jane Sannemo – som tillhörde Pearlettes – Britts kompband, sjöng tillsammans med Anna-Bella Munter och Pyret Moberg. Vi förstod att de haft en rolig tid tillsammans.

När Claes Janson skulle sjunga berättade Anders en fin historia. Britt hade fått en bok av sina barnbarn där hon skulle skriva ner sina minnen från sitt liv. En rubrik löd – Min finaste present. Där hade Britt skrivit: När jag fyllde 6 år fick jag en cykel. Den var röd. Jag blev så glad! Då sjöng Claes ”Har du kvar din röda cykel” – såå fint!

I pausen bytte alla plats med varandra och det fungerade jättebra!

Clarence Öfwerman med sina döttrar Billie och Ella spelade och sjöng 3 låtar. Fantastiskt! Publiken jublade över dessa två flickors fantastiska framträdande.

Sven Melander gjorde entré och läste Hammarbysupportern av Slas. Ekens-dialekten lämnade väl en del övrigt att önska – av denne inbitne Malmö FF:are – men den satt fint!

Lasse Zackrisson spelade två låtar till Britts ära och det var så vackert att tårarna ville komma fram. Han spelade sista gången för Britt när hennes sambo, Lasse Sandlin fyllde år i oktober förra året.

Ia Langhammer läste också en bit av Slas – Lars Gunnar, som var polis och hade svårt att hitta en flickvän. Underbart!

Cecilia Thorngren ackompanjerad av Claes von Heijne sjöng Sista dansen så vackert att inte ett öga var torrt.

Avslutningen var magnifik. Alla aktörer kallades fram och Claes Janson sjöng ”Hälsa Mikael från mig ” på originalspråket och sist fick vi alla stämma in i den svenska versionen.

Allra sist berättade Mikael Englund, som har Mickes skivhandel vid Hornstull, där Britt ofta handlat, att hon naggat hans barndom i kanten… Han var nämligen döpt efter just ”Hälsa Mikael från mig” och många kompisar hade sjungit den för att retas med honom. Men det var glömt och förlåtet nu.

En härlig kväll utan sentimentalitet och helt i Britts anda. Jag tror hon sjöng med i sin himmel.

Lelle och Tjingen hade gjort ett fantastiskt jobb med goda snittar och Cava. De hade dessutom öppet så att man kunde beställa mat efteråt om man ville det. Fantastisk service!

Anders  var värd för kvällen – Bosse Janzon och Karin Öberg stod i baren – Kerstin skrev.

Fotograf Lars-Gunnar Johansson.

 

Många medlemmar har efterfrågat en kväll i baren utan aktivitet! Nu är den här.

Vi träffas i baren och äter soppa som Gunilla och Terje har lagat.

Vi äter och snackar om livet i allmänhet och om livet på Nordens Ljus i synnerhet. Har du tankar och idéer om vad du skulle vilja se och höra på Ljuset? Berätta! Kanske har du hört eller sett något som du tycker skulle passa. Kerstin är där och tar emot alla idéer!

Kanske berättar Gunilla om en spännande konferens hon varit på – Hjärt- och Lungräddning handlade den om. När man påträffar någon som inte andas – vad gör man? Vad säger de när man ringer 112? Vad ska man kunna svara på? Så viktigt att vi alla vet!

Soppa serveras från kl 18. Kom och mys i höstmörkret!

Varmt välkomna!

Lennart Hellsing på Nordens Ljus

Vi har nog alla en femåring inom oss. Och det är härligt när hen väcks till liv. Det hände på Nordens Ljus i torsdags. I sin berättelse om Missikalen Katter lät Agneta Elers-Jarleman och Gunnar Edander, till publikens förtjusning, oss möta Lennart Hellsing och fyra katter i rim och musik. En inte så känd sida av Lennart Hellsing kanske, men troligen den mest internationella. Katter har översatts till 14 språk och satts upp i drygt 40 föreställningar runt om i Europa. Vi fick lyssna till katterna Rimski Korvenkoskas, Snövits, Måns och Prins Marmelads olika öden och den spännande berättelsen om samarbetet med Lennart Hellsing. Att hans ande svävade i rummet rådde det inget tvivel om. Och visst kunde vi sångtexterna till både Herr Gurka och Kusin Vitamin.

Agneta och Gunnar är nu nya medlemmar hos oss och förhoppningsvis kan vi förvänta oss fler föreställningar i framtiden.

Sussie och Tommie hade lagat en härlig gazpacho.

Lena var klubbvärd

Vilken härlig kväll det blev! Den gav verkligen liv åt uttrycket ”efter regn kommer solsken”! Ett 25-tal Ljus hade vågat sig ut i försommarkvällen för att mingla och önska varann trevlig sommar!

Till vår hjälp hade vi supergoda snittar som krogen hade gjort och kören Näktergalningarna kom och sjöng in sommaren för oss! En riktigt fin och trevlig kväll!

Bosse och Gunilla stod i baren med den äran och Kerstin värdade!

På tisdag den 28 maj är det  säsongens sista aktivitet – Sista tisdan. Välkomna då.

Bilderna har tagits av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

I torsdags berättade vår kunnige jazzkännare Peter Ander om Billie Holiday. Ett drygt 20-tal medlemmar och gäster fick både lyssna till och höra Billies klassiska inspelningar med den tidens främst swingmusiker.

Anders kvällens klubbmästare

I baren arbetade Inga och Olle.

Bilderna har tagits av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

I torsdags berättade vår kunnige jazzkännare Peter Ander om Billie Holiday. Ett drygt 20-tal medlemmar och gäster fick både lyssna till och höra Billies klassiska inspelningar med den tidens främst swingmusiker.
I baren arbetade Inga och Olle.
Bilderna har tagits av Inga

Ginprovning i glada vänners lag

Torsdagens ginprovning hade lockat många ljus. Vi startade med att äta en god middag med pannbiff och potatismos som Lelle lagat med den äran.

Provningen tog därefter vid nere i Galleriet där vår ”proverska” Amalia Gonzales Stöckel hade förberett och hällt upp 4 olika  ginsorter. Vi fick en liten exposé över ginets historia och fick lära oss att det här är en gammal dryck med anor från 1200-talet. Holländarna startade tillverkningen och den inspirerade engelsmännen som sedan utvecklat gintillverkningen och använt gin historiskt både som rusdryck men också för medicinskt syfte.

Att känna doft av olika örter i sprit är inte lätt. Vi försökte tappert att identifiera vilka örter som ingick i de sorter vi provade och lyckades väl känna igen en del. Men i Bombay Saphire ingår 10 olika smaker och det var inte lätt att identifiera. Men det var väldigt intressant att sedan smaka de olika sorterna och försöka identifiera vad som skiljde dem åt. Vi provade Bombay Saphire, Hendrix, Pink Gin från Stockholms Brenneri och Old Tom från Hernö.

Avslutningsvis bjöd Amalia på en överraskning – en tysk gin med doft av gran och skog – en gin som var lite mildare och i mångas tycke väldigt god.

Naturligtvis avslutade vi hela provningen med att blanda en riktig Gin och Tonic, som Amalia medfört. Gott och trevligt var det och många stannade kvar och fortsatte samtal och drink i baren efteråt.

Tommie och Susanne jobbade i baren.

Kerstin – Klubbvärd för kvällen.

Bilderna har tagits av Inga och Tomas

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Samtal på Ljuset

I torsdags den 4 april gästades Ljuset av Arne Ljungqvist, 87 en av Sveriges största idrottsledare genom tiderna – den internationellt mest meriterade.  Arne är professor i patologi intervjuades av Ken Olofsson, och har gjort sig känd som ”dopningjägaren.” När han startade antidopningkampanjen på 70-talet var oförståelsen och okunskapen stor både bland idrottsmän, ledare och allmänheten. I 45 år har han arbetat i kampen mot dopning inom idrottsrörelsen och hade mycket att berätta. Allt från sitt intresse för sjukdomar genom kamraters dödsfall i skolan till utkastade kanyler vid tillslag mot Österrikes skidlandslag i Italien

Han berättade också på ett varmt och empatiskt sätt hur han i många år levde med en hustru som drabbades av svår demens och om hur det var att sörja två gånger, vid personlighetsförändringen och det slutliga avskedet.

I sanning en välartikulerad, nykär och fortfarande kunskapssökande personlighet….och skönt att veta att buset inte ligger före jägarna….man är numera tack vare Arne jämsides.

Anders Holm höll en vacker parentation över Britt Damberg Lindroth och en tyst minut.

Och som extra bonus kunde vi bland 40-talet lyssnare bland de externa gästerna hälsa Ove Bengtson, tennislegenden, välkommen.

Bosse Janzon hade gjort en god mustig och hälsosam vårsoppa som vi avnjöto med lite vin eller öl i vår Bar.

Vid sammanfattningen och även i baren,

Tomas

Samtal på Ljuset

Inte bara fotboll

Samtal på ljuset är en succé. Denna torsdagskväll intervjuade vår medlem, Ken Olofsson, fotbollslegenden Tord Grip. Publiken, ett fyrtiotal medlemmar och gäster, varav många kända från fotbollsvärlden, fick vara med om en magisk afton. Tord Grip delade generöst med sig av sin livsresa som började i Ytterhogdal. Via värmländska Degerfors, där han arbetade skift på bruket samtidigt som han var med om att leda det klassiska fotbollslaget Degerfors IF till andraplatsen i allsvenskan 1963, bar det vidare till Stockholm och sedan London. Han berättade ödmjukt om sin tränarkarriär och hur ha värvade Sven-Erik Eriksson som han också kom att samarbeta med.
Men livet bestod inte bara av fotboll. Någon ny Calle Jularbo ville han inte bli men dragspel har han spelat hela sitt liv, utan att kunna noter. Under kvällen insåg vi, tack vare Tords härliga dragspel, att Nordens Ljus är som gjort för denna musik. Vi hälsar Tord Grip välkommen som medlem och hoppas att han besöker oss ofta med sitt dragspel.
Att samtal på Ljuset forsätter med nya spännande möten med Ken som samtalsledare är en självklarhet.
Klubbvärd denna kväll var Lena.
I baren arbetade Inga, Lena och Reine.

 

Nedan några bilder tagna av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Download filen och hör Tord spela dragspel

En gråruggig marskväll samlades vi en s tor skara beundrare av Lisbet och Gocken Jobs för att höra Lisbets svärdotter, (!) Christina Mattsson, berätta om dessa två fantastiska kvinnor och deras liv. Namnet Jobs är för de allra flesta synonymt med de rikt blommande tryckta tygerna som sedan 1940-talet hör till klassikerna i svensk textilkonst.  Vi fick höra historien om hur de flyttat till Stockholm tillsammans med två äldre syskon och sin mamma, bara 11 och 6 år gamla. Mamman, Elisabeth Wisén-Jobs ordnade bra utbildning åt dem och de kom båda in på tekniska skolan – f d konstfack – och utbildade sig till keramiker. Lisbet var äldst och Gocken – som egentligen hette Ingrid, men som var yngst och söt som en docka, fick smeknamnet Gocken – som hon sedan också kallade sig.

Lisbet öppnade butik – Jobs keramik och textil på Norrlandsgatan – där också Gocken kom att ha sin verksamhet. Det följes åt under hela sin konstnärliga gärning och ibland kan det faktiskt vara svårt att skilja deras alster åt.

Vi fick fantastiska inblickar i hur denna stora Jobsfamilj flyttat tillbaka till Västanvik utanför Leksand och startat både handtryck och drejarverkstad. Detta för nästan 100 år sedan! Tyvärr gick flera av dem bort vid tidig ålder vilket naturligtvis påverkat verksamheten, Gocken levde dock till mitten av 1990-talet och var produktiv in i det sista.

Vi lovade alla att besöka utställningen på Thielska Galleriet, som öppnade den 23 februari och har öppet till den 2 juni. Någon guidad tur behöver vi inte, försäkrade Christina – den har vi redan fått genom hennes utmärkta berättelse ikväll!

Kerstin – klubbvärd

I baren jobbade Åsa och Mille

Nedan några bilder från kvällen

Med Örnen mot polen!

Andreés polarexpedition är nåt alldeles extra!

Per Strandin berättade att han hittade ett nytt exemplar av P O Sundmans bok i soprummet och blev så fascinerad av den att han ägnat mycket tid och stort intresse åt projektet.

Ett fullsatt Galleri lyssnade intensivt när Per på ett mycket intresseväckande sätt berättade om sina rön. Själv är jag övertygad om att vi är många som kommer att följa upp Pers föredrag med ett besök på Gränna museum.

I baren serverade Gunilla och Astrid en god broccolisoppa.

Anders kvällens klubbvärd.

Bilderna har tagits av Inga

En handfull glada Ljus kom till pråmen igår kväll för att testa sina kunskaper i kvällens musikquizz. Astrid Borg och Peter Gorpe hade knåpat ihop ett väldigt trevligt – och omfattande – musikqizz med allehanda frågor om musik och film.
4 lag tävlade och det var en strid på kniven om vem som skulle vinna! Vann gjorde Margot och Gunnar Wikström, med 43 p,  tätt följda av Rolf Zeydlitz och Lasse Sandlin med 40.
Stieg Nilsson, Gunilla Jarl och undertecknad fick nöja sig med en tredjeplacering och 39 p, Inga Berg och Olle Johansson tappade sitt försprång på sista frågan och blev jumbo med 37 p. Roligt hade vi och innan quizzet njöt vi av Bosse Janzons goda soppa och Stieg Nilssons hembakade bröd!
Till efterrätt och energihöjare under quizzet serverades  dagen till ära – geléhjärtan,
Kerstin
kvällens klubbmästare
Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga.

Har Du  hört den förut?
”Å så var det den lilla pojken som träffade Kungen.
Ha den äran på namnsdagen, sa pojken.
Tack så mycket, sa Kungen men det är varken Carl eller Gustaf idag…
Nej men det är den 16:e!
HAHAHAHA!
14 Ljus trotsade ishalka och regn och kom in i värmen på pråmen för att äta Sussies och Tommies goda morotsoppa och berätta historier för varandra. En trevlig kväll där både Olle Johansson och Bosse Janzon drog i tåtarna. Vår barmästare, Tommie Åkerström, visade sig besitta historietalanger ur levande livet och Birgitta Zeidlitz bidrog också med flera roliga historier.
En rolig och mycket trevlig kväll!

Ett 30-tal entusiastiska Ljus hade mött upp i vinterhalkan för att lära sig mer om potatis. Kari Pettersson, en av grundarna till Potatisens Vänner tillsammans med Björne, hade åkt ända från Bjälbo Östergård i Skänninge för att berätta om hur man odlar potatis och vilka ord man använder för att beskriva smaken! Mjölig eller fast är ju annars vad vi kan utläsa i butikerna. Detta var i sanning en lektion i förutsättningarna för potatisskörd med bra smak och konsistens. Andra förutsättningar är naturligtvis bra utsäde och yrkeskunskap.
Konsumenten kan självklart påverka vilka potatissorter vi har i butikerna genom att efterfråga olika sorter. 
Vi fick prova tre olika sorter och lära oss hur man ska prova – man gör precis som med vin – doftar och smakar och försöker komma på bra ord för smaken. Vi provade Amandine, King Edward VII och Belana. 
Vår krögare, Lelle, fick stort beröm av Kari för den utmärkta kokningen! Precis rätt! 
En rolig kväll!
 
Kerstin och Lena, som också kokat den utmärkta potatissoppan som föregick föredrag och provning! I baren jobbade Tomas och Terje.
Nedan några bilder som tagits av Inga

I torsdags gästades Ljuset av Lill Lindfors, en av våra nationellt och internationellt (kjoltappet i Eurovisionsfinalen-85) mest folkkära och kända artister. Vid sin sida hade hon den suveräne gitarristen Mats Norrefalk. Tillsammans framförde de, efter en välrepeterad entre, med humor och elegans ett brett spektrum av visor, bl a Cornelis’ Saskia, Olle Adolfssons Trubbel och en välskanderad betraktelse över Livet på Bystan, som rimmar på nystan. Avslutningsvis fick den 64-hövdade medlemspubliken önska fram klassikern ”Du är den ende”

Allt inramat av Lelles gulaschsoppa i restaurangen och Ingas tomatsoppa i baren.

Värd var Tomas, som även recenserade.

Bilder har tagits av vår fotograf ”Larsa” Lars Gunnar Johansson.

.I torsdags gästades Ljuset av dokumentärfilmaren Tom Alandh som på ett inkännande sätt intervjuades av vår ”Samtal-på-Ljuset” skapare Ken Olofsson.

Tom, som gjort sig känd för sina lågmälda, empatiska filmer om kända och okända människor, lät oss förstå vikten av en duktig klippare (Heleen Rebel, som också deltog och sparrade Tom) för att programmen skulle bli så bra som vi upplever dem. Han gav oss sin top-3 lista på sina egna verk som kröntes av dokumentären ”Oscar och Greta och huset de byggde” om dokumentärfilmaren liv och som samtidigt var ett stort stycke stockholmsk kulturhistoria med bla Slussen utveckling.
Tom ingav oss också lite framtidshopp om nya uppföljande kortfilmer….först om Silbersky del 1 den 19 feb.
I sanning en berikande  kväll,  kryddad av Gunillas och Ingers goda soppa, för oss 62 medlemmar.

Värd var Tomas, som också recenserade.

Fotograf: Lars-Gunnar Johansson

Detta bildspel kräver JavaScript.

Novembermörkret ligger tätt omkring oss, men ikväll hade ett 30-tal Ljusare hade bestämt sig för att låta Tankspriddheten åtminstone bli en ljuspunkt i tillvaron!
Johan Rapp från De Tankspriddas Riksförbund levererade anekdoter och idéer om hur tankspriddhet kan bemästras. men visst kände vi igen oss! Hur många av oss har inte kommit på sig själv med att gå ut från Vårdcentralen med Landstingets blå överdragstossor på sig? Kommit på sig själv med att plötsligt stå vid busshållplatsen med soppåsen i hand?
Några konkreta tips för hur man hanterar detta fick vi också. Håll tråden! Gör det du har tänkt på en gång – då blir det gjort – annars är det lätt att det försvinner i det allmänna bruset runt omkring oss.
Skriv en lapp kvällen innan om vad du ska göra dagen därpå. Ja man kan säkert hitta många tips på hur man ska strukturera sin tillvaro – post-it-lappar!
Motion, bra mat och god sömn anses också vara bra för att kunna tänka klarare och mer strukturerat.
Och… Ät Solrosfrön, Ägg och Gurkmeja! Om du kommer ihåg förståss…
 I baren serverade Inga och Olle ärtsoppa.
Kerstin
tankspridd klubbvärd för kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

I Torsdags gästades Ljuset av Sven-Erik Alhem, som i vår serie Samtal på Ljuset intervjuades av Ken Olofsson. Alhem har lett uppmärksammade mål och alltid varit angelägen om att nå ut i massmedia och möta allmänhetens frågor.  Han var i många år en framgångsrik och uppmärksammad överåklagare. Nu står han på brottsoffrens sida som ordförande i Brottsofferjouren. Ingen av de 25 medlemmar och gäster som kommit för att lyssna hade råkat på honom som stämd av överåklagaren, men vi kanske kan räkna på hans stöd, om vi skulle bli brottsoffer.

Vi fick höra hans synpunkter på vikten av att alltid lagföra brottslingar och risken med att tappa mark till brottsligheten i sk no-go-zones. Han berörde brottsregisterutdrag, övervakningskameror, domstolarnas feghet evad gäller utnyttjandet av full bredd på straffskalan, anonyma vittnen och journalisters och åklagares rätt riskabla tillvaro. Frågor ställdes om Frostenson, friarbrev till mördare, vittnesplikt och tipsare. 
Alhem framstod som en mycket intressant person, med hög integritet, lågmäld humor och som en god berättare.
Bosse serverade en välsmakande koreansk soppa och alla var nöjda med kvällen,
refererar Tomas, som var kvällens klubbvärd.

Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

En sån mysig kväll det var!

Birgitta Elisabeth och Hans Wilhelm alias Barokoko underhöll oss  med schlagers från 1950 och 60 talet! Cirka 20 personer njöt och sjöng med på ett mycket glatt sätt. Speciellt var också Birgittas mellansnack om vad som hände då  de olika schlagerna slog. Riktigt roligt var det när hon antydde skandalernas skandal dvs Per Oscarsson i Hylands hörna. Alla hade tydligen sett och kom ihåg detta avsnitt!

Anders glad klubbmästare för kvällen

Nedan några bilder tagna av Inga.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Igår var det Vinprovning!!

Thomas Holm utbildade oss i oenologi på temat Rioja…. Den långa vägen tillbaka.Under större delen av 90-talet var Rioja på var mans läppar….för att sedan
 nästan helt försvinna från krogarnas vinlista. Vad hände med Rioja och hur ser vägen ut tillbaka till vinets finrum.

Vi fick prova och diskutera vinerna från detta legendariska distrikt och titta på stilarna Crianza, Reserva och Gran Reserva för att se om de gamla värderingarna är lika aktuella som för 30 år sen. Vi får lära oss om druvsorten Tempranillo och de olika distrikten i Rioja.

Ett 30-tal medlemmar och gäster deltog i vinprovningen. Vi serverades också en v tapas-tallrik, som iordningställts av Gunilla och Kerstin ochtill tapas tallriken serverades 2 för ändamålet specialinköpta Rioja viner. En Gran Reserva  (Vista Alegre 2010) bedömdes utom tävlan som godast) och en Reserva Baron de Ley.

Senare provades av eftersläntrarna en tegelröd Marques de Murrieta Gran Reserva från 1950, som befanns vara i utmärkt vällagrad kondition. En trevlig kväll blev det.

Tomas kvällens klubbmästare.

Nedan några bilder från kvällen. Tagna av Inga och Tomas

Detta bildspel kräver JavaScript.

Samtal på Ljuset är på väg att bli en riktigt trevlig och gemytlig tillställning. Ikväll gästades vi av skådespelaren, författaren mm, Per Ragnar. Ken Olofsson är samtalsledare och samtalet tog  intressanta vändningar. Pers karriär startade hos Ingmar Bergman men han har också haft många andra strängar på sin lyra – både som författare, regissör och programledare för tv-programmet Godmorgon Sverige – där han ersatte Lennart Hyland.

En mycket trevlig kväll!

Kerstin
Värd för kvällen

Nedan några bilder från kvällen – tagna av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har du hört den förut…? Inför en liten men entusiastisk skara drogs vitsar på löpande band- ja historierna var många, Olle var mentor men de 11 övriga var inte dåliga de heller.

En trevlig tillställning blev det. Vi var precis lagom antal personer för att få plats i baren. Vi inmundigade Bosses gröna ärtsoppa som smakade bra. Vi fick också en ny medlem denna kväll.
Inga kvällens klubbvärd.
Nedan några bilder från historiekvällen, tagna av Inga.

Detta bildspel kräver JavaScript.

.

Från Medelhavet till Australien

Fullt hus på båten i torsdags kväll när Pia Hultgren berättade om sin seglats från Mallorca till Australien. Vilken resa! Fantastiska bilder och berättelser från spännande öar på andra sidan jorden, anekdoter om livet ombord. Att stå vid rodret i 3-timmarsskift och sova när det passar. Vilket liv! Pia och hennes man var ute i 10 månader men gick i land här och där på olika ställen – de hann dessutom med att tävla och vinna priser i åtminstone två seglingstävlingar! Resan avslutades i Brisbane i Australien och båten, Spirit, fraktades sedan på lastfartyg tillbaka till Mallorca, där den ligger och väntar på nya äventyr…. Vill du läsa om deras äventyr finns Pias blogg http://www.spirit.se/  att inspireras av!

 En väldigt trevlig kväll!

 Kerstin kvällens värd

Detta bildspel kräver JavaScript.

Klicka på bilden för en video:

 

Kvällens fotograf Larsa

Ånyo en stimulerande kväll på Ljuset. Nu i punschens tecken!
Med illa dold förtjusning visade Rikard från Norrtelje Brenneri upp en trave medaljer, som bevis på hur deras ansträngningar att skapa punsch, whisky och gin lyckats. Att det inte varit en lätt resa förstod vi då han berättade om alla de förordningar och lagar som omgärdar spritverksamhet. Men som den sanne entreprenören han är fångade han allas vår uppmärksamhet med sin entusiasm och berättarglädje- Som krydda på föredraget avslutade han med ett par oefterhärmliga rospiggshistorier och lät oss dessutom smaka på den alkoholfria glöggen. Den liksom punschen vi drack till ärtsoppan smakade för övrigt förträffligt.
I baren serverade Håkan och Terje på ärtsoppa.
Anders Klubbmästare för kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi som gillar politisk satir fick vårt lystmäte igår när Göran Gabrielsson, Sveriges kanske främste manlige imitatör gästade oss. Han medverkar i  programmet ”Godmorgon världen” i P 1 varje söndag 09-11,  i det som heter ”Public service”.. Man kan  lugnt påstå att han imiterar vissa politiker och andra makthavare bättre än vad dom själva är.  Göran suckade på perssonskt vis fram att ”om jag låter som du, då har jag ett problem”

Han intervjuades av vår nyinvalde Klubbmästare Ken Olofsson och de inledde med en underfundig telefonintervju som Göran Persson i egenskap av rådgivare till Stefan Löfven. Vi fick under halvannan timme höra prov på de flesta nuvarande och tidigare kända politikerna, partiledarna Kungen och Järegård, Bergman och Leif G W, Göran både Greider och Lambertz, Kurtan och Mats Knutsson med fisklinan i mungipan….,, liksom ett potpurri på fejkade intervjuer där K G Bergström samtalade med många kändisar som framförde åsikter man gärna tror att de har men aldrig vågar uttrycka i vanliga intervjuer.  Han plockade ihop Lars Adaktusson med komponenter från bl a Lasse Berghagen o Björn Borg. Vi fick följa med hur han med enkel mimik, kroppsspråk och röst blev en helt annan person.

Vi fick också se hur en enkel sminkning och peruk/glasögon fulländade bilden av tex Sverker Olofsson, som genast gick hårt åt Ken.

Även en liten personlig bakgrund till drivkrafter och (bl a teknisk) kvalitetsmedvetenhet delgav han oss åhörare. 54 st var vi som lyssnade, nytt årsbästa!

Som lekamlig spis serverade Gunilla o Tommie en suverän hönscurrysoppa som vi tror att Håkan kan ha haft ett finger med i…

En i sanning underhållande och minnesvärd kväll.

Bifogat en länkt till en animerad politisk satir (Political island) som nu ligger på FB och Youtube och som Göran medverkat i och funderar på en fortsättning till….https://www.youtube.com/watch?v=iSY5NH7Ig4Y

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Liten filmsnutt från kvällen:

Klicka på VISA och sedan på ”Öppna” för att se filmen

Fotograf Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Galleriet var fullt när säsongens första torsdagskväll gick av stapeln. Många förväntansfulla medlemmar samlades för att höra Cecilia Thorngren och hennes musiker, Claes von Heijne piano och Jesper Lindberg banjo. Förväntningarna uppfylldes med råge! Cecilia var i sitt esse och framförde sånger som vi är vana att höra méd Zarah Leander, Anita Lindblom, Bob Dylan, Plura och Nationalteatern. Flera låtar från debutskivan Svart Katt sjöng hon också. Cecilia går från klarhet till klarhet och har verkligen hittat sin nisch!

Du som inte hade möjlighet att komma igår får en ny chans när Cecilia har föreställning på Scalateatern den 22 oktober. Missa inte den.

I baren serverade Tomas och Inger en mycket god rödbetssoppa.

Kerstin – kvällens klubbvärd

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotograf: Lars-Gunnar ”Larsa” Johansson

Denna sista torsdagen för säsongen blev mycket bra.
Ett drygt 20-tal personer kom – trots sommarvärmen – och minglade på vår fina båt. Monica, Ljufa och Inga hade ”tillverkat” tapastallrikar och därtill serverades cava. Nedan några bilder från den glada sammankomsten. I baren jobbade Kerstin och Anders.
Kerstin läste denna dikt -sommardikt den 1 juni (Kajenn)
När solens lopp sin ände tar,
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
Ge noga akt på var du står,
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får,
är hundra sommardar per år,
imorgon är den andra.

Inga kvällens klubbmästare

 

Denna kväll gästades Ljuset av vår bäste kåsör, författare och journalist Ken Olofsson som för inte så länge sen skrev en fin artikel i DNs Namn och Nytt om nyligen bortgångna Lillbabs. 

Ett 20-tal personer lyssnade då Ken gav oss lite personliga  minnesbilder av Lillbabs, Gösta Boman, Börje Salming med flera.

På vårt Taube-tema under april gästades Ljuset igår, torsdag den 26 april, av Pär Sörman, taubetolkare, vissångare, skådespelare, instrumentalist mm. Han är med självklarhet medlem i Svenska Visakademin och framförde hos oss (ett 25 tal medlemmar och gäster) ett antal vackra och lite ovanliga taubevisor med härlig känsla, oerhört välartikulerat och på olika instrument.

Pär är en enmansshow, men bjöd på sång, vissling, gitarr, concertina, munspel samt liten handy specialcittra. Det vi fick uppleva under nästan 2 trollbundna timmar, och som skiljer Pär från andra artister, är att han på ett inlevelsefullt, nyanserat och målande sätt levererar ett försättsblad, en vinjett, en gripande och dramatisk tolkning av scenariot inför varje visa. Man kunde riktigt föreställa sig bakgrunden till vad som tilldrar sig i visorna.

Hur dramatiskt var inte barhänget på Ultramar i Buenos Aires’ hamn La Boca och vännens (Ernst Georg Johansson) sista ord och död på estancian La Posta. Och så levande beskrev han ramen runt Dan Anderssons vackra visa till sin syster, liksom tolkningen av Ferlins sent påkomna ”Kärleken kommer….Gråten är min när du gråter.”
Mycken vacker melankoli bjöds vi på, liksom möjligheten till filosofisk eftertanke av Pär som avslutade med ett skiffelliknande irländskt 2-skeds extranummer…mycket skickligt, annorlunda och underhållande.
Eller avslutade gjorde han (efter mycket applåderande) egentligen med Wiehes stämningsfyllda hyllning till vännen Björn A ”Den jag kunde va”
Till allt detta bjöd Bosse o Karin på en god och passande argentinsk spenatsoppa.
I sanning en fulländad kväll,
Tycker Tomas Richter
(kvällens klubbmästare)
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 Evert Taube, du Furste av det väldiga PAMPAS!

På vårt Evert Taube tema i april gästades vi i torsdags av Göran Gynne, som kåserade om bla Everts bakgrund och historia speciellt de argentinska influenserna, där vi fick utrett den verkliga historien runt Carmencita vars barnbarn fortfarande idag besöker Sverige och Taubesälllskapet

Göran har skrivit en intressant bok som heter Evert Taube, du Furste av det väldiga PAMPAS!

Det blev både bild och musik med Rolfs Bergström (Taubesällskapets hovmusikant) som inledde med lite bandoneonliknande toner på sitt dragspel, lite sång av Göran och allsång där vi alla gemensamt utförde Fritjiof och Carmencita, alla verserna samt ytterligare ett extranummer.

Ett 25-tal medlemmar och några gäster bevistade denna i sanning berikande kväll, kryddad av Håkans välsmakande indiska hönssoppa, serverad av Gunilla och Birgitta.

Tomas, kvällens klubbvärld.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotograf Larsa

 Sverige ett lovande vinland?

 

Torsdagskvällen bjöd på viner från skånska vingårdar. En ny smakupplevelse för många av de ca 20 medlemmar som deltog i kvällens vinprovning.

Hans Håkansson, från svenskt Vinhantverk, var kvällens sommelier och berättade om svensk vinproduktion. Och att det handlar om ett verkligt hantverk var uppenbart. Under de senaste trettio år har detta hantverk utvecklats, såväl vad gäller kvantitet som kvalitet.

I dag finns flera kommersiella odlare som vunnit priser i internationella tävlingar. Och detta är bara början. Vårt klimat, våra jordar och våra ljusa sommarnätter ger konkurrensfördelar. Och producenterna arbetar hårt och kreativt. Vi kommer att få se mycket mer av svenskt vin i framtiden. Men att hitta det på Systembolaget är inte lätt. Att själv besöka de vackra gårdarna kan kanske vara ett alternativ. Till ämnet kommer vi säkert att återvända på Nordens Ljus.

Lena Wollin – kvällens värd.

 

Ett tänt ljus vid ett bildkollage av Bosse, en tyst minut, följt av Bosse sjungande från cd:n ”Storstadsängel” . En unik afton, när drygt 40 personer mindes och hyllade Bosse Sander hade inletts.

Lasse Zackrisson och Micke Åkerman svarade för ett mycket gediget och spännande program, som inleddes med att Hans Löwgren och Birgitta Ingridsdotter, Barokoko, sjöng och deklamerade. Därefter vidtog sång och pianospel av Bengt Olrog.

”Dom säger att det går över”, Axelle Axell, Gunvor Pontén, Lasse och Micke minns föreställningen på Mosebacke. Bland de verkliga höjdpunkterna vill jag speciellt nämna ”Fimpen och tändstickan”, ”Skjortan”, ”Drömmen om Gun” och Mickes låt av Bosse.

Som avslutning fick vi höra Bosse sjunga ”Blåbär”, vilket satte punkt på ett riktigt härligt program i bästa Nordens Ljusanda.

Anders,  en mycket stolt och glad klubbmästare för kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotograf Larsa

Ikväll fick vi ett 35-tal personer lyssna till musik med PRO Jazzband – det lilla storbandet och sångerskan Pernilla Dahlstrand. Wåge Finér hade sammanställt ett spännande och jazzigt program med egna arrangemang, Gugge Hedrenius m fl.
Dessutom var det urpremiär på Nils Ferlindikter i jazzig version tonsatta av Pernilla Dahlstrand. Spelade sax gjorde: Wåge Finér, Curt Furusten och Håkan Larson
Brass: Bengt Ericsson, Ingemar Lindgren. Komp: Leif Thuresson, Rolf Calmeryd, Oliver Farkas.

Bandet avslutade med ”Underbart är kort”. Applåderna var många och långa.

Lena var kvällens klubbvärd. I baren serverade Karin och Bo soppa av kålrabbi. Den smakade bra.

Nedan några bilder från kvällen, tagna av Inga.

!

Ett 15-tal tappra trotsade snöfallet och modden igår kväll och tog sig till pråmen  för att se Susanne Svantessons film, Män som dansar – en dokumentärfilm om män, mod och modern dans. Det hade de inte gjort förgäves! En fantastisk dokumentärfilm om en grupp män som av olika skäl gick med i ett dansprojekt i Visby och blev helt betagna av vad dansen frigjorde hos dem! Susanne hade fångat de olika karaktärerna i sina olika roller och det blev  en mycket fin film om att våga släppa sargen för att kunna uppleva något nytt och annorlunda.
Ett starkt minne!
Birgitta Adner och Reine Lindqvist serverade jättegod rotfruktssoppa.
Kerstin
Kvällens klubbvärd
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

En höjdarkväll utlovades! En höjdarkväll blev det!
Ett femtiotal personer trängdes, trivdes och fascinerades av föreställningen ”Monica Z och jag!. Lena Nilson sjöng, och berättade om Monica Zetterlund ackompanjerad av den eminenta pianisten Carina E Nilsson. Ett mycket spännande urval av Monicas sånger kompletterades med bilder ur hennes liv. Att publiken verkligen uppskattade Lena och Carina märktes inte minst på de långa och intensiva applåderna!
I baren tjänstgjorde Kerstin och Terttu som serverade en fantastisk god morotssoppa.
Anders klubbmästare för kvällen.
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Kaffe med rån”
Åh, vilket roligt föredrag igår kväll med Catharina Ingelman Sundberg! Hon visade sig vara en mycket spännande person med ett förflutet både som marinarkeolog och journalist innan hon till slut gjorde verklighet av sina författardrömmar. Inspirerad av besparingarna inom äldrevården – tänkte hon att så här kan det ju inte vara! Hur ska det bli när vi blir äldre om vi ska sitta på ett boende och varken få god mat eller få komma ut? Hon uppfann pensionärsligan – tre damer och två herrar som planerar ett brott för att åka fast och komma i fängelse – eftersom det måste vara en bättre tillvaro än den på hemmet!
Vi skrattade gott åt alla hennes egna upptåg för att kunna göra just den research som behövs när man planerar ett brott. Hur hon bl a tagit in på Grand Hotel för att uppleva miljön på plats och gått runt och ”snokat” för att se hur allt fungerar. Eller när hon strukit runt en speciell bank för att se hur deras rutiner fungerar, hur tjocka dörrarna – och sprintarna – är till säkerhetsvalvet och till slut få svar på frågan hur man tar sig in om det skulle vara låst…
Nyfikenhet är Catharina Ingelman Sundbergs drivkraft – och utmaningar! Det är knappt så man kan bärga sig till den nya boken kommer i september!
Bosse Janzon och Karin Öberg serverade en gudomlig oxsvanssoppa – synd att inte fler vågade sig ut i februarikvällen. Ni missade nåt.
Kerstin
Klubbvärd för kvällen.

Nedan några bilder från kvällen tagna av Inga

Ett 15-tal medlemmar samlades i den grå februarikvällen för att få lite ljus och inspiration av ”Mat och vin i kombination” av vår medlem Anette Rosvall.
På Anettes härliga vis underhölls vi med fakta om olika viner och smaker och anekdoter från vingårdar runt om i Europa. Allt är en fråga om balans och vi diskuterade hur kryddiga maträtter kan balanseras av viner med lite högre syra och att mat med vietnamesisk och thailändsk kryddning med fördel kompletteras med viner av Rieslingtyp. Desserter kräver ett vin som inte är lika sött som desserten själv – gärna ett Eiswein – som vi har flera leverantörer av i Sverige.
Frågorna från publiken var många och klubben kunde berätta av vi kommer att ha provsmakning av just svenska viner den 22 mars!
Vinsäsongen 2017 har varit ganska dålig i Europa, med ett undantag – Portugal – som haft en fin säsong.
En riktigt trevlig kväll!
I baren serverade Inga och Olle spenatsoppa-
Kerstin – upplyst klubbmästare för kvällen
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Musikfrågesport med Micke och Henrik!

Vilken trevlig kväll det blev. Cirka 35 tävlingssugna deltagare lyssnade intensivt på musikanternas framförande av låtar, som skulle förknippas med länder  från hela världen. Svårt var det, spännande blev det. Helt oväntat var det väl inte att den musikaliska familjen Wikström lyckades lösa flest länder! Tätt följd av Lasse Zachrisson med vänner. Stämningen var hela tiden mycket hög och samvaron fortsatte sedan under stor trivsel i baren. Soppa hade tillagats och serverades av Gunilla och Reine, den smakade mycket bra.

 Anders klubbmästare för kvällen.
Bilderna har tagits av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

I torsdag hade vi glädjen att välkomna Björn Ranelid. Han förde oss (drygt 40 medlemmar) genom sitt eget målande språk, ranelidskan, sin poesi, lyrik, tänkvärda sentenser, personliga reflektioner och vetenskap fram till grundbudskapet att kärleken är störst och att oavsett vad man utsätts för aldrig hemfalla åt negativa hat- och hämndtankar. En sann estradör med suverän publikkontakt.

Lena och Kerstin bjöd på smaklig gulasch.

Kvällens klubbvärd och skribent Tomas.

Nedan bilder från kvällen i huvudsak tagna av Larsa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Välklingande, och välbesökt, säsongsstart torsdag 11 januari.

Välklingande Blåskvintett 60 gästade pråmen vid säsongsstarten i torsdags. Kvintetten, bestående av flöjt, oboe, klarinett, fagott och valthorn, framförde ett brett urval ur ensembleformens över 200 år gamla repertoar.  Från en av de allra tidigaste kvintetterna av Franz Danzi, via arrangemang av ungerska 1600-talsdanser, till programmusik av belgaren Louis Marischal.

Publiken bestod av ett 40-tal, personer, varav några gäster. I baren serverade Lena och Gunilla indisk hönssoppa.

Håkan Larsson, t f programvärd.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I

Personligt om Greta Garbo

Torsdagen den 23 november berättade Tin Andersen Axell författare till boken ” Djävla älskade unge” om Greta Garbo. Hon har skrivit boken, och talade också om Greta Garbo,med utgångspunkt i de brev Greta hade skrivit till Mimi Pollak och som Tin fått del av genom Mimi Pollaks son, som också var Garbos gudson.

Föredraget var mycket personligt och gav en god bild av människan Garbo som nog aldrig riktigt förstod sin egen storhet och alltid hade en längtan tillbaka till teatern och Sverige.

Britta kvällens klubbvärd.

Inga och Olle serverade ärtsoppa i baren.

Nedan några bilder från kvällen

 

En kväll med Hasse Lindroth

Han tog oss med på en resa från barndomshemmet på söder, en mötesplats för tidens radikala författare och konstnärer som Ivar LO-Johansson och X-et Erixon till dagens ateljé där hans aktuella bilder skapas. Han berättade målande om när han hämtade barn på dagis tillsammans med Ivar LO och möten med Per Anders Fogelström på Vitabergsklubben. Vi fick höra hur det gick till när Nationalgalleriet, som han startade för över 30 år sedan ”stal föreställningen” från Nationalmuseets stora Coca Cola-utställning.

Han fick det att låta så enkelt, att med hjälp av torrnål och kopparplåt, skapa fantastiska bilder att vi alla kände oss som blivande konstnärer. Hans stockholmsbilder som under november hänger i galleriet vittnar om ett Stockholm som kanske är på väg att försvinna. Missa inte dem! Alla är sålda men kontakta någon av våra gallerister, Ljuva eller Monica, så kan det finnas fler.

En kväll på pråmen som vi kommer att minnas. Lena kvällens klubbmästare.

Några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

I linje med vårt Fogelström-tema under hösten gästade oss i torsdags stockholmkonnässören, journalisten och författaren Lill Thorén. Hon berättade spännande och detaljerat om 2 yxmord, ett uppklarat och ett ouppklarat på Söder och avslutade med en saga om ett skiftande livsöde lite i andersensk anda. En underskattad underhållningsform att lyssna till en berättare, som förde tanken till barndomen och föräldrarnas sagor.

En synnerligen smaklig pumpasoppa – tillagad av Bo J – kryddade tillställningen som drog  ett 30-tal medlemmar.

Tomas Richter – kvällens klubbvärd

Inga tog några bilder från kvällen

Lill Thorén, journalist och programmakare i TV och radio, berättar på sitt lågmälda och humoristiska sätt om 2 hårresande mord under tidigt 1900-tal på Söder i Fogelströms kvarter samt en julsaga.
Soppa serveras från klockan 18. Engagera era vänner. Gästavgift 100 kronor.
Välkomna!!

Grandiost!
Vi var ett tjugotal personer , som jublade, skrattade, förundrades och förvånades över Svante Drakes helt unika förmåga att med munnen som enda hjälpmedel illustrera rock,  tango, vals, jojk mm och inte minst hans gärdssmygssång. En mycket underhållande torsdagskväll!
Anders glad klubbmästare för kvällen.
Nedan några bilder från kvällen

I torsdags kväll samlades 20-talet glada Nordens Ljusare för att få höra om vår gamla medlem, filmaren och författaren Lars Molin.

Lars Molinsällskapet gästade pråmen i form av dess ordförande Ingemar Färm. Vi fick höra om Lars Molins bakgrund, uppväxten i Ångermanland och skrönorna som han förmodligen lyssnat till som barn och som sen blivit underlag till flera av hans filmer. Hans signum är ju det mänskliga, att man bitvis känner igen sig i hans historier som är både dråpliga men ofta lite vemodiga.
Vi kunde dock berätta för Ingemar Färm att Lars varit medlem i Nordens Ljus och att en restaurangscen i filmen ”Den tatuerade änkan” filmats i matsalen på Harö krog! Det var ny kunskap för sällskapet – se där vad ett besök på Nordens Ljus kan bidra till!
Kerstin
Klubbmästare för kvällen

Vilken fantastiskt trevlig kväll vi har haft tillsammans med Lars och Lina Nyberg och deras brödrostar!

Inte visste jag att detta är en särskild värld – brödrosten lever sitt eget liv… Den hjälper människor att få varmt bröd – men kan också användas till allehanda andra saker – t ex fiskpinnar eller blodpudding!
Filmen om Brödrostens dag var helt underbar. Hur många kan stå så tåligt och vänta på att en brödskiva kommer upp färdigrostad ur rosten? Tålamodet! Det syntes så tydligt på de små pojkarna som  besökte Grafikverkstan på Brödrostens dag. De stod och väntade och väntade och undrade varför ingenting hände – man fick en känsla av att de undrade om det inte fanns nån app för detta… Det lurar nåt med generationerna här.
Lars berättade så målande om hur han fascinerats av brödrosten som liten. Glödtrådarna som tändes, brödskivan som stoppades ner och efter en stund kom ut varm och nyrostad. Han har köpt brödrostar på antikaffärer, loppmarknader och en del har han fått. Några är svenska, andra internationella. En engelsk brödrost med glasväggar på rostjärnen – mycket vacker. Husqvarna, som har huvudrollen i filmen och som sakta, sakta matar upp sina skivor till introt av Parcifal, som Operan brukar ge på Långfredagen – samma dag som brödrostens Dag firas i Uttersberg. Så genialiskt.
Filmens skapare heter Gregory Dunn och vill man kan man se mer av vad han gjort på www.stoneybutter.com
Kerstin – kvällens klubbmästare
Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Denna kväll började med information till nya medlemmar. Ordf Inga Berg redogjorde för bakgrunden till ”pråmen”, verksamheten, organisationen m m. Anders Holm, kvällens klubbmästare, redovisade höstens aktiviteter.

Därefter fick vi lyssna till Peter Ander när han kåserade om Bix Biederbecke – Young man with at horn – en välkänd amerikansk jazzkornettist och kompositör. Ett 30-tal personer lyssnade till det intressanta kåseriet som blandades med musik bl a ”Singin  the Blues från 1927 som allmänt anses vara den första jazzballaden någonsin.

I baren servade Bo Janzon och Terje Reistad soppa, en ”hemmagjord” indisk vegetarisk soppa ”Mulligatawny”, den smakade gudomligt. Bosse hade också tagit fram en broschyr för kvällen med information om kvällens program och mat.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Berit Dahlström – vår egen kännare av Per Anders Fogelström – höll ett fascinerande och spännande föredrag om PAF (som han kallade sig). Hon hade själv upptäckt honom redan som 10-åring då hon fått Mina drömmars stad i julklapp. Sen var hon fast. Hon berättade inkännande och varmt om författaren, stockholmsskildraren och ungdomsledaren Per Anders Fogelström. Hans liv präglades av att fadern försvann till Amerika när han var liten och drömmen om att fadern skulle komma tillbaka lämnade honom aldrig.

Berit gick igenom hans digra författarskap och diskuterade allmänt om recensenternas omdömen om hans böcker och filmer – som sällan överensstämde med läsarnas! Hans böcker är utgivna i 2,9 miljoner exemplar – bara i Sverige!
På onsdag, 27/9, leder Berit en vandring för oss i Nordens Ljus. Då får vi möjlighet att ställa frågor och få än mer information om den populäre författaren. Vi ses kl 15 vid Tjärhovsplan! Se mer info i kalendern www.nordensljus.se/kalender.
Kerstin klubbmästare
 Nedan några bilder  – tagna av Inga

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kvällen inleddes med information till nya medlemmar om Ljusets verksamhet.

Klockan 19 kom Gunvor Pontén och Lasse Zackrisson – Vilken härlig kombination! Ruben Nilsson, Gunvor Ponten och Lasse Zackrisson!

Cirka 30 personer njöt från första visan till finalen med Rubens Stockholmshyllning. Tack vare Lasses mellansnack fick vi lära känna Rubens liv och leverns och och genom Gunvors deklamationer ta del av hans dikter. Applåderna var långa och hjärtliga!

Anders stolt klubb mästare för kvällen.

 

I torsdags hade vi förmånen att få njuta av Ken Olofsson, författare och journalist och hans berättelser från ett rikt liv med många möten med intressanta personligheter,  från Jackie Arklöv och Börje Salming till Håkan Sundin. Allt berättat med inlevelse, dramatik och värme. Ett 30-tal medlemmar och gäster lyssnade – applåderna ville inte sluta trots en halvtimmes bonusmaterial.

Inga och Olle bjöd på spenatsoppa med ägghalvor.

Vi ser fram emot fler möten med Ken.

Tomas Richter, kvällens klubbmästare

Igår kväll hade vi nöjet att lyssna till Cecilia Thorngren, ackompanjerad av Claes von Heijne när hon blandade sångnummer med humor och personliga betraktelser. Det var ett rikt utbud av sånger, bl a fick vi höra sånger från hennes  senaste föreställning Längtans hotell. Hon tolkade sånger som Zara Leander ”Farväl till en svindlande dröm”, Alice Babs  ”Regntunga skyar”, Monica Zetterlund ”Underbart är kort” och ”Donna Juanita” gjort kända. Hon sjöng också Taubes Oxdragarsången och dans på Sunnanö allt till härligt ackompanjemang av pianisten Claes von Heijne.

Nedan några bilder från kvällen.

Inga – kvällens klubbmästare

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Igår var vi ett 25-tal personer som fick lyssna till härlig musik framfört av klassiska gitarristerna Olsson & Sederholm. Vi fick lyssna till ”från renässansens dansmusik till sydamerikanska rytmer och svängig 1900-talsjazz blandat med tonsättningar av Händel,  Bach och Roman.

Duon spelade musik från sin snart färdiga nya CD ”Populärmusik från Barocken”.

Magnus och Håkan besökte oss för 8:e gången och vi hoppas att det blir en god tradition att varje år få lyssna till denna ljuvliga musik.

Om Ni vill läsa mer om musiken som spelades – öppna denna Pdf-fil.

Foto Larsa

Inga kvällens klubbmästare.

 

Kring ett cafébord i gamla Klara om Nils Ferlin.

Vilken kväll! Tor Englund och Lilian Ahlm båda från styrelsen i Nils Ferlin-Sällskapet svarade för en fascinerande Ferlinafton. Vi drygt 25 personer fick höra både om Ferlins och om Klarabohemernas liv och leverne. Vi lyssnade aktivt och intensivt inte minst när de deklamerade kända och okända dikter. Som värd för kvällen var det ett sant nöje att få tacka för en mycket stimulerande kväll och hälsa Tor och Lilian välkomna till Nordens Ljus!
Anders kvällens klubbmästare

 

Nedan några bilder från kvällen

 

Tycka vad man vill om Slussen. Men ombyggnaden har medfört att vi fått helt ny kunskap omStockholms första förstad.

Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet, tog oss med på en resa genom jordlager och sekler på Södermalmstorg. Fängslande berättade hon för ca 40 entusiastisk medlemmar om arkeologernas arbete och fynd.

Undersökningarna avslöjar att det finns planlagd bebyggelse på söder redan på 1200-talet. Och av fynden kan man se att den materiella standarden  var lika hög som innanför stadsmurarna. Kritpipor från Nederländerna, vackert glas och plomber som visar att man importerade fint ylle. För att inte tala om alla dessa lerskärvor.

Men varför murade man in snäckskal bakom spisen i ett hus från 1600-talet? På det hade Tina inget svar. Spekulationerna var många och Tina fick värdefulla tips med sig hem.

Då utgrävningarna kommer att fortsätta ännu många år kan vi, till publikens stora glädje, se fram emot fler spännande besök av Tina

Men innan dess kan den som vill se utgrävningarna på plats följa med på det planerade studiebesöket den 10 maj. Mer information kommer.

Tina välkomnade oss också till den utställning, Slussen under ytan, som finns på Medeltidsmuseet. Där kan man beskåda många av de föremål som man funnit vid utgrävningarna. Och det är gratis entré till Medeltidsmuseet.

Lena Wollin, kvällens klubbmästare. Fotograf Larsa

 

 

 

Igår, fick ett 32 tal medlemmar och gäster, lyssna till en konsert med delar av Dramatenbaserade Romeo och Julia-kören som på en dryg timme, inklusive ett applåderat extranummer, förde oss 2000 år från de gamla grekerna via Bellman, skillingtryck och utvandrarna till dagens flyktingsituation. I vackra stämmor, instrument och tidsenliga kläder förgyllde de vår kväll.

Kvällen inleddes med en smakrik och fyllig fisksoppa tillredd av Håkan och Björn.

Tomas kvällens klubbmästare

Nedan några bilder från kvällen

Igår fick vi – ett 30-tal medlemmar och gäster – lyssna till fantastiskt sång och pianospel.  Det var isländskorna –  jazzsångerskan Stina Agustsdottir – och pianisten Anna-Greta Sigurdadottir som underhöll. Stina  har släppt sin tredje soloskiva, Jazz á íslensku (Jazz på Isländska). Skivan innehåller bl.a jazzstandards och några traditionella visor som Stina har skrivit Isländska texter till.
Applåderna var många. Välkomna tillbaka Stina och Anna-Greta.
I baren serverade Karin och Bo isländsk Íslensk kjötsúpa með hverabrauð  (Traditionell Isländsk köttsoppa på lammkött och rotsaker).
Bilderna har tagits av Lars-Gunnar Larsa Johansson.
 

Island är månadens tema och igår kväll samlades ca 20 personer för att lyssna till en mycket trevlig presentation av Katrin Kristijansdottir  Cartling om isländsk mat och mattraditioner.
Vi förstod snart att fisk, fisk och åter fisk varit på menyn under många år. Katrin hade själv under sin uppväxt ätit torsk och kolja 4 dagar i veckan och lamm en dag i veckan. Lax var en lyxfisk som inte förekom så ofta. Surhaj – Håkäring på svenska är en isländsk specialtet som genom  upprepad kokning och torkning gör köttet ätligt – och kan nog snarast liknas vid en motsvarighet till den svenska surströmmingen. Vi fick smaka några bitar som Katrins mamma skickat till henne bara för det här tillfället! Om det var gott eller inte rådde det delade meningar om…Att äta surhaj var vanligast under januari/februari då den är lättast att fånga. Torskkrigen har naturligtvis haft en stor inverkan på isländskt fiske och numera är torsken liksom övrig fisk kvoterad. Man fiskar mycket makrill men den går till fiskmjöl som i sin tur exporteras som laxföda till bl a Norge. Torkad fisk äts som lutfisk men man har på senare år också utvecklat torkad fisk till en delikatess, i form av chipsliknande bitar som vi också fick smaka. De var riktigt goda!
Till julen på Island äts ofta lamm, rödkål, gröna bönor och potatis. Man gör egen juldricka av Cola, apelsindricka och malt. Ripa och kalkon är också vanligt – om man jagar och har tillgång till det. Till julen gör man också ett speciellt bröd, kallat lövbröd, fint dekorerat och stekt i olja. Det är en liknande tradition som vårt pepparkaksbak – ofta samlas man i familjen och bakar dessa tillsammans. Till kaffet på julen serveras ofta pannkakor med grädde och sylt eller klenäter. Annars är det vanligt och populärt att ha kalas med 17 sorters kakor!
Efter 2007 och finanskrisen blev det vanligt att ta vara på allt det isländska. Man gjorde bl a isländsk köttsoppa på lamm som serverades på restaurangerna. Lamm har naturligtvis en särställning – men det ska vara fjellalamm – inte vegalamm!
Odling i växthus är en stor näring på Island. Man har god tillgång på energi (jordvärme) och är nästan självförsörjande på grönsaker. Det finns t o m bananer som odlas i växthus!
Precis som på många andra ställen växer det upp småbryggerier som producerar god öl. Det är möjligt eftersom de har bra vatten och tillgång på bra energi. Föredraget avslutades med att vi fick smaka isländskt godis. För den som gillar lakrits är detta en guldgruva! Chokladkulor med lakrits och lakritsremmar med choklad inuti. Jättegott!
En väldigt rolig och lärorik kväll!
Kerstin  – klubbmästare

Mord och dråp i isländska litteraturen 

Inom ramen för vårt Islandstema under mars 2017 talade Nanna Hermansson, ordförande I Samfundet Sverige-Island, i torsdags om mord och dråp i den isländska litteraturen.

På ett engagerat sätt berättade Nanna om mord och dråp i allt från isländska sagor till nutida deckare. Hon lyckades också i sitt föredrag förmedla en bild av Islands natur och kultur som lockade oss deltagare att veta mer om detta spännade,annorlunda land. Redan nu på torsdag (9/3) blir det tillfälle till detta då vi får höra om isländska mattraditioner.

Avslutningsvis slog Nanna ett slag för den uppmärksammade och prisbelönta isländska filmen ”En väldig vänskap” som nu går upp på biografer I hela landet.

Brita Bergqvist kvällens klubbvärd

Nedan några bilder från kvällen.

Swing it!

Det svängde verkligen om Lasse Zackrissons presentation av Alice Babs.

Lasse berättade om sina möten med Alice. som startade redan när han som tonåring fick i uppdrag att katalogisera hennes produktion och hur han senare fick överta hennes samlingar som fyllde hans vardagsrum och senare blev grunden till svenskt visarkiv.
Lasse varvade skivinspelningar, radioinslag  med avsnitt ur filmen ”Alice Babs – Swing it!” allt ur egen produktion.

Lasse gav en mycket intressant personlig bild av Alice Babs, en skildring som uppskattades varmt av en ytterst begeistrad talrik publik.

Anders – Glad klubbmästare för kvällen

Fotograf Larsa

En skådespelerska berättar
Gunilla Nyroos gästade en fullsatt pråm igår kväll. En spännande berättelse utspelade sig om hennes liv, som började med hennes 5 första år i Finland, vidare  med 5 år i Eskilstuna för att sedan fortsätta i Stockholm under ganska enkla förhållanden. Det var bostadsbrist i Stockholm redan då och familjen bodde  i olika hyresrum och billiga pensionat. Skolan har betytt mycket för henne och framförallt en lärare som arbetade mycket med dramatik, som fick Gunilla att känna att teater var något speciellt.
Hon kom in på Scenskolan i Göteborg efter flera försök – men efter lektioner med Sif Ruud lyckades det till slut. Gunilla Nyroos berättade så inkännande om hur det är att verkligen gå in i en roll och gestalta en annan människa och vad det betyder för empatin och att lära känna både sig själv och andra.
Naturligtvis speglade hon också de roller hon tyckt mest om och vi fick både en recitation av Frödings ”I valet och kvalet” och några rader ur Moa Martinson – när hon ombetts att predika en söndag i kyrkan.
En mycket gripande berättelse och en fantastisk kväll!
Nedan några bilder från kvällen

Cornelis på Ljuset

Publikrekord på Nordens Ljus igår kväll! Och vilket fantastiskt framträdande av Silas Bäckström och Anders Lago!

Vi fick hela Cornelis biografi av Silas Bäckström och Anders Lago illustrerade med visor av Cornelis. Vi fick t o m sjunga allsång mellan varven!

Biografin omfattade allt från Cornelis födelse i Holland, familjens invandring till Ekerö utanför Stockholm och Cornelis liv både i Sverige och i Köpenhamn. Hur han lärt sig svenska med hjälp av Fantomen – men också hur han plöjt både Ivar Lo Johansson och Jan Fridegård för att bättre behärska det nya språket. Han älskade att läsa böcker och hade alltid en bok med sig var han gick.

Två år före sin död fick han nobben av alla skivbolag och hade inga
jobb. ”När Cornelis kom hem till Sverige från sin frivilligexil i Köpen-
hamn hade han vare sig nånstans att bo eller en krona på fickan och jag
vill ge en så hel bild jag kan av en stor poet och trasig människa”, säger Silas Bäckström som följt honom genom nästan hela hans karriär och hade mycket intressant att berätta. Många anekdoter fick vi oss till livs eftersom Cornelis levde ett både självförbrännande och fantastiskt liv. Silas producerade hans sista två skivor och var med honom hela vägen till slutet.

Inte förrän efter sin död har Cornelis kommit att bli något av en nationalskald som gett oss några av våra mest älskade sånger. Anders Lago tolkade detta med stor inlevelse och när vi sjöng Brev från kolonin – fick vi minsann höra några helt okända verser!

Nedan bilder från kvällen tagna av Larsa

Kungsholmen då och nu!

Berit Dahlström, stockholmsguiden som lett vandring med oss i Grubbensområdet på Kungsholmen besökte oss igår och berättade livfullt om Kungsholmens historia. Mycket nytt för oss alla – tänk att Kungsholmen på 14-1500-talet var så svårt att befolka att man erbjöd skattebefrielse för den som ville flytta dit! De tyska garvarna var de första att etablera sig här – Garvargatan är ett ex på det. Här har militären varit etablerad, det har funnits – och finns – väldigt många sjukhus. Många myndigheter har också sitt säte här, även om flera nu börjar flytta ut, t ex Länsstyrelsen.
Vi fick höra många anekdoter om Kungsholmen och livet här i gången tid. Svält och fattigdom har präglat holmen. Den kallades också ända in på 1920-talet för Svältholmen.
Många tankar och idéer har det funnits om namnet – Karlsholmen var ett tag på tapeten (för att hylla Karl XI) men till slut kom någon på att för en holme som låg mellan Riddarholmen och Drottningholm vore Kungsholmen ett passande namn!
Här är början till den svenska verkstadsindustrin, men på senare tid har fabrikerna gjorts om till bostäder. Kungsholmen kallades länge ”Käppholmen” för det var så många gamla kvinnor som bodde här. Nu har det ändrats – 70% av de som bor här är mellan 20-64 år.
En väldigt trevlig kväll, där ca 30 medlemmar njöt av Birgitta Adners spenatsoppa och många av våra nya kungsholmsmedlemmar verkar ha funnit sitt nya inneställe! Kul!
Kerstin

 

 

 

Torsdagen den 12 januari blir det ny spännande musikalisk quiz! Micke och Henrik (Mikael Åkerman gitarr och Henrik Littmarck flöjt) inleder vårens aktiviteter med en musikalisk resa bland städer! Gäster hjärtligt välkomna.

Soppa från klockan 18 00.

VÄLKOMNA!!

Igår skulle vi alla, ett 20-tal medlemmar och gäster, ha lyssnat på Martin Wicklin P1:s eminente söndagsintervjuare, vilken på sin väg till oss blev involverad i en trafikolycka och inte kunde komma.

Som tur var hade kvällens värd, Tomas Richter, inviterat sin gode vän och guidekollega, Magnus Ericson, vilken också ville lyssna på Wicklin. Magnus hade dock inget emot att improviserat dela med sig av sina flodkryssningserfarenheter runtom i Europa. På ett helt oförutsett tema fick vi en intressant och underhållande kväll med lång frågestund och god räksoppa.

Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Stockholm genom 5 sekler!
Först värmdes vi upp av Håkans och Björns soppa och sedan av ett mycket underhållande Stockholmsprogram signerat Barokoko. En riktig myskväll, då vi fick en spännande inblick i livet under 1600 – 2000-talet  genom det dikt- och musikval som Hans Wilhelm Löwgren och Birgitta Elisabeth presenterade. Rent genialisk var även illustreringen av tidsåldrarna genom Birgittas skiftande huvudbonader. Vi var 20 personer som trivdes med samvaron.
Anders klubbmästare för kvällen.
Nedan några bilder från kvällen.

Torsdagen den 27 oktober är det dags för berättarkväll i höstdunklet. Med författaren Johan Theorin vid spakarna. Mannen bakom bland annat de magiskt bra böckerna Nattfåk, Skumtimmen och Blodläge. Johan ska tillsammans med oss ruska liv i den gamla gårdstraditionen att man sitter tillsammans och berättar korta historier från sitt liv, eller bara lyssnar till andras rysliga eller roliga minnen. En hatt full med spännande ämneslappar guidar oss till oanade höjder.
d05dc3ac-6939-41d4-a613-1e8d3f94c08e
Start klockan 19:00Max 20 deltagare. Anmäl dig genast till Emma,  emma.hamberg@home.se.
Gästavgift 100 kronor.
Det kommer finnas mackor (bredda av Johan himself – bara en sån sak) och allt möjligt att dricka på plats.
Varmt välkomna och som sagt – glöm inte boka, för vi får inte bli fler än 20 personer!

Fullt hus när Tage Danielsson-sällskapet i kraft av Sune Lindgren äntrade scenen på Nordens Ljus ikväll! Förväntningarna var hög ställda efter förra torsdagens framträdande av Johanna Broman Åkesson och historien om Hasse &Tage.

Vi blev inte besvikna. Vilket framträdande! Sune Lindgren har gett oss både lite biografi men framför allt så mycket mer av Tage. Många texter, verser och sånger som vi inte hört förut. Han kommenterade också de nuvarande statsråden med varsin Tage-vers – eller sång. Så fantastiskt välfunnet – vilket bara bevisar att Tages texter håller fortfarande – på dagen 31 år efter hans död! Ett mycket trevligt framförande.
Tack Tage och tack Sune!
Kerstin
Fotograf:  Lars-Gunnar  Johansson

Det var fullt hus på pråmen ikväll! Vi var många, drygt 40, som ville höra Johanna Broman Åkesson berätta om Hasse & Tage och deras nästan 30-åriga samarbete. De utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Vi fick höra om de olika tidsepokerna och vad som inspirerat dessa två ordekvilibrister. Vi förvånades över hur mycket de associerat till sin samtid.

Genom revyer, visor, böcker  och filmer har de speglat och kommenterat tidens stora samhällsförändringar på ett spexartat och skarpt satiriskt sätt, men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet.
Nedan några bilder från kvällen som Åsa Midbeck tagit.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En härlig kväll! – Kerstin

Cecilia Thorngren utbildad sångerska och skådespelerska framförde ett antal klassiska melodier från 1930-talet och framåt. Vi bjöds på en fantastisk mix av örhängen, bl a ”Min soldat, Får jag bli Din tangokavaljer och Trubbel av Olle Adolphson. Cecilia ackompanjerades av Göte Wilhelmsson på piano och tillsammans utgjorde de en oslagbar kombination. Applåderna var många. Välkommen tillbaka Cecilia.

Ett 25-tal medlemmar och några gäster dök upp och alla njöt av Britts goda mandelpotatissoppa med bacon, persilja och västerbottenost. Jättegott!

Lyssna till ett axplock av Cecilias låtar – delar av två låtar

Nedan några bilder från kvällen.

 

 

Får vi lyssna till Cecilia Thorngren med ett urval av låtar ackompanjerad av Göte Wilhelmsson. .

Cecilia Thorngren på Boulevardteatern  

Cecilia sjunger

Soppa från klockan 18 00. VÄLKOMNA!!

 

Nya medlemmars kväll lockade drygt 20 nya medlemmar. De bjöds på goda smörgåsar och fick ett glas gott portugisiskt vin därtill. Inga redogjorde för pråmens historia och verksamhet och Kerstin berättade om våra kommande aktiviteter i september och oktober.

Som en bonus fick vi också ett föredrag av vår medlem Anette Rosvall om Portugals viner och mat. Anette berättade  vilka regioner som är mest produktiva och vilka regioner som har svåra problem pga värmen och torkan. Dock arbetar producenterna i Portugal hårt på att lära sig hantera sina olika förutsättningar – så vi ska hålla ögonen på denna vinnation i framtiden!

Kerstin

Nedan några bilder från kvällen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den varmaste sensommarkvällen samlades vi på båten för att få veta mer om Stockholms litterära skyltar.

Ett så trevligt föredrag av bibliotekarien och författaren Berit Engdahl! Vi ”gick” efter gatorna i Vasastan och Kungsholmen och fick reda på flera skyltar med författare och vilka stockholms-citat i deras verk som föranlett en skylt på just den adressen. Mycket intressant och tankeväckande med roliga anekdoter och ett lite lagom knepigt ”quizz” som avslutning.

img_6171

En trevlig kväll!

Vilken fantastisk dag vi fick på Harö! Drygt 20 personer hade hörsammat inbjudan till utflykten till Harö och vår pråms ursprungsö. Vädret hade inte kunnat vara bättre – strålande sol och varmt hela dagen. Åsa och Britt hade förberett en jättefin sillunch som vi åt på bryggan. Vi sjöng och hade så trevligt! Sen vidtog promenad runt ön som också innefattade ett besök på krukmakeri – till mångas stora glädje. Kaffe och kaka intogs hos Britt och då var det så varmt så flera av oss föredrog att sitta inne!
En underbar dag i paradiset!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Torsdag den 19 maj visade Susanne Svantesson, dansare, koreograf och filmare, sin film Kungen av Herrvik om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik på östra Gotland. Det var för denna film som Susanne tilldelades stipendiet ur Björn Lindroths Minnesfond 2010 med motiveringen:
Susanne Svantessons filmer är inte bara dokument över en förgången tid i svensk industrihistoria. De handlar om människans värdighet. Hon vågar berätta i långa sekvenser där man hinner låta tankarna vandra dit hon vill medan himlen över Gotland övergår i hav. Kanske handlar hennes verk om livets mening.

Det var verkligen en behaglig och rofylld upplevelse att njuta av det långsamma tempot i filmen (37 minuter som tog 7 år att filma). De kärnfulla sentenserna av Axner ackompanjerades av den vackra lite melankoliska musiken och filmens filosofiska visualisering av ett utdöende hantverk blandat med båtbyggarteknik och termer lämnade oss i en mycket harmonisk stämning. Vi fick också en liten trailer av Susannes nästa film ”Män som dansar” vilken vi hoppas få se senare i höst.

Tomas Richter

Torsdag 12 maj hade vi en väldigt trevlig kväll som inspirerade till många utflykter i skärgården. Ulf Sörensson gästade oss och gav en uttömmande och fantastiskt fin översikt av många öar i Stockholms skärgård. Hans bok, Vägvisare från Örskär till Landsort, var naturligtvis utgångspunkten och vi fick många nya tips framför allt om kulturen och muséerna i skärgården.
Föreningen Sofia Linnéas ordförande, Lennart Danielsson, berättade sedan livfullt om livet på och omkring vedjakten Sofia Linnéa. Björn Lindroth tog initiativet till att bygga denna vackra replika av en gammal vedjakt, efter förebild av Greta af Länna. Många fina skärgårdsvyer och fina seglingar visades oss. Som medlem i Sofia Linnéa stöttar man ett unikt kulturprojekt och vi var flera som blev intresserade av att ingå i ett skeppslag och kunna vara med och segla för en dag eller två!
Tycker du också att det skulle vara roligt – skicka ett mail till Kerstin

Foto Lars-Gunnar Johansson

Från Understens fyr till Landsort
Ulf Sörenson som skrivit och tagit bilderna till den nyutkomna Skärgården – vägvisare från Understen till Landsort kommer för att berätta om sitt arbete med boken och varför han lockas av guideboken som idé. Han ger exempel i ord och vackra bilder på några av sina favoriter bland skärgårdens 30 000 öar och den särskilda roll kulturen har för vår upplevelse – från utskärsbod och storbåt till Rune Janssons måleri och Tomas Tranströmers författarskap.

Dessutom medverkar Lennart Danielsson, som berättar om Vedjakten Sofia Linnéa som har haft stor betydelse i klubbens verksamhet. Gå gärna in och titta på http://www.sofialinnea.se/ där finns en utförlig beskrivning av deras verksamhet och de mest fantastiska bilder! 

”Torsdagen den 14 april höll tidigare SVT Moskvakorrespondenten för radio och TV och en av Sveriges främste Rysslandskännare, Malcolm Dixelius, en uppskattad och intressant föreläsning på temat: ”Putin vinnare eller förlorare”.

Han berättade på sitt lediga och initierade sätt om Putins bakgrund och läggning, styrkor och svagheter och klargjorde med tydliga exempel Rysslands in- och utrikespolitiska läge som sammanfattningsvis kan kännas lugnande då Putin synes ha andra och större problem än att söka konflikt med EU eller Nato.

32 medlemmar och 14 gäster var vi, som efter föredraget, som bonus, fick ägna oss åt mer än en halvtimmes lång frågestund med föredragshållaren och Herrskapet Östlin serverade till kvällens evenemang en synnerligen smaklig potatis-spenatsoppa.

På det hela taget en mycket trevlig, välbesökt och berikande afton.”

Tomas Richter kvällens klubbmästare

Denna nostalgikväll med Lasse Zackrisson, Julian Stålbrand och Britt Damberg ville applåderna knappt ta slut. Galleriet fullsatt!  En mycket engagerad publik visade sin uppskattning till kvällens estradörer!

Lasse berättade hur han inspirerats till filmen ”När molnen skingrats – en film om Ulla Billquist” trots föga stöd från film- och musikbranschen. Desto   roligare är det nu att notera alla positiva reaktioner  från TV  Och press! Jag rekommenderar alla att gå och se den! Vi fick vidare höra hur hans vänskap  med Alice Babs spirade redan då han som 15-åring fick i uppdrag att katalogisera hennes produktion. Musikaliska inslag blandades med spännande minnen och möten.

Efter en kortare bensträckare genomförde Julian en helt lysande show kring Gunnar Wiklunds liv och musikaliska leverne. Med stöd av Gunnars gitarr  och en telefon.

Kvällen avslutades med att Julian och Britt sjöng om att ”mamma älskar pappa och pappa älskar mamma” en sång  som Britt sjungit in på skiva med Gunnar Wiklund.

Gissa om det uppskattades av publiken! Det var helt enkelt en magisk avslutning på sista torsdagskvällen på vårt nuvarande läge!

Anders stolt klubbmästare för kvällen.

Foto: Lars-Gunnar Larsa Johansson

Varje år utser Måltidsakademien Årets kokbok – och ikväll gästades klubben av Christina Möller som är Akademiens juryordförande och fd chef för KFs provkök. Hon gav oss en fantastisk och livfull inblick i hur juryarbetet går till och hur många olika kategorier det finns!  402 kokböcker gavs ut i Sverige 2015 och vi underhölls med fakta om olika kokböcker och anekdoter om dess författare. En fantastiskt rolig och trevlig kväll!

IMG_4841  IMG_4842